Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sretan rođendan, Agatha Christie!

Large jeremy horvatin xjz7pqs9j0u unsplash

Jeremy Horvatin, 'Unsplash'. 

Četvrtak
15.09.2022.

Čim spomenemo krimić, sigurni smo da će istovremeno i zaljubljenici u ovaj žanr i detektivi-amateri, pa i ljubitelji filma kojima brojne adaptacije njezinih knjiga nisu mogle promaknuti, pomisliti na ime ove velike britanske spisateljice.

Agatha Christie rođena je na današnji dan 1890. godine. Često joj se pripisuje titula "kraljice krimića", s obzirom na to da je iza sebe ostavila 82 kriminalistička romana, šest ljubavnih romana i devetnaest drama. Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Christie je najprodavanija autorica na svijetu s dvije milijarde prodanih knjiga. Također, jedina je žena čije su tri drame istovremeno izvođene na West Endu! 

Svakome tko se još nije upustio u pustolovine s poznatim detektivom Herculom Poirotom koji rješava zagonetne slučajeve i znatiželjnom gospođicom Jane Marple koja britkim umom raspetljava sve izazove pred sobom, zavidimo na tom prvom uzbudljivom čitateljskom putovanju. Uostalom, Poirota smo upoznali u autoričinom prvom romanu Misteriozna afera u Stylesu koji je napisan 1920. godine i pazite ovo, dokaz je kako inače kompetitivni bratsko-sestrinski odnosi mogu biti produktivni - rezultat je izazova koji je autorici postavila njezina sestra Madge. 

O Poirotovoj popularnosti svjedoči i sljedeći kuriozitet. Nakon izlaska romana Zavjese (1975.) i Poirotove smrti, The New York Times je na naslovnoj stranici objavio njegovu osmrtnicu, što je prva osmrtnica u spomen nekog fikcionalnog lika.

Zahvaljujući svojoj bogato formiranoj autorskoj biblioteci, Christie je danas na brojnim popisima najprodavanijih knjiga svih vremena, a veliko priznanje dobila je za svoj roman Ubojstvo Rogera Ackroyda (1926.) koji je Udruženje pisaca kriminalističkih romana (Crime Writers' Association) proglasilo najboljim kriminalističkim romanom koji je ikad napisan.

Kladimo se da ovo niste znali - Agatha je i jedna od prvih spisateljica-surferica! Kako bilježi Neven Svilar, godine 1922. Agatha Christie i njezin prvi suprug Archie ostavili su svoju malu kćerkicu njezinoj obitelji i otputovali u Južnu Afriku. Nedugo nakon što su stigli, par je dobio priliku uspeti se na daske na plaži Muizenberg. Agatha je uživala u surfanju, tada savršeno nepoznatom u Europi. Štoviše, prema istraživaču povijesti surfanja u Velikoj Britaniji Peteu Robinsonu, Agatha Christie jedna je od prvih Britanaca koji su surfali stojeći, i prva žena za koju je dokumentirano da je to činila. Surfanje joj se prilično dopalo, "daske za surfanje u Južnoj Africi načinjene su od laganog, tankog drveta, i čovjek odmah dobije želju suočiti se s valovima... Ponekad je to bolno, pogotovo kad se strmoglaviš nosom u pijesak, no sve u svemu riječ je o laganom i izuzetno zabavnom sportu."

Štoviše, prema istraživaču povijesti surfanja u Velikoj Britaniji Peteu Robinsonu, Agatha Christie jedna je od prvih Britanaca koji su surfali stojeći, i prva žena za koju je dokumentirano da je to činila. 

I za autoričin život veže se jedna neobična misterija koja nikada nije do kraja razjašnjena. Naime, autorica je 1926. godine nestala na jedanaest dana i pritom nikada nije objasnila što se u tom vremenu dogodilo. Ovaj događaj je postao omiljenim predmetom istraživanja među književnim detektivima-amaterima. Dok su neki uzrok pronalazili u nervnom slomu što ga je doživjela književnica koja je i inače patila od depresije, a kojeg je uzrokovala svađa sa suprugom, kao i smrt njezine majke ranije iste godine, drugi su mislili da je riječ o planiranoj uroti protiv njezina supruga kako bi se navelo policiju da smatra da je ubio popularnu autoricu. O čitavom slučaju Jared Cade je intervjuirao brojne svjedoke, prijatelje i rodbinu autorice i objavio knjigu Agatha Christie and the Missing Eleven Days

Za kojim god zagonetnim slučajem posegnuli, potičemo vas da uronite u nevjerojatan svijet Agathe Christie. Tko zna, možda i vi na nečiji izazov odgovorite vlastitim krimićem. Podrijetlo motivacije nije toliko bitno, stoga samo pišite i čitajte što više!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu