Slobodan Novak (1924 - 2016)

Foto: Hina
Nedjelja
31.07.2016.

Hrvatski književnik i akademik Slobodan Novak umro je 25. srpnja u Zagrebu u 92. godini.

Slobodan Novak rođen je u Splitu 3. studenoga 1924. godine. Gimnaziju je pohađao u Splitu, a maturirao je u Prvoj hrvatskoj gimnaziji na Sušaku 1943. Iste godine pridružio se antifašističkom pokretu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1953. godine završio je studij jugoslavistike.

Radio je kao lektor, novinar i urednik u novinama, časopisima i izdavačkim kućama poput Zore i Naprijeda, a bio je i direktor drame u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Pokrenuo je i uređivao književne časopise Izvor i Krugovi te uređivao književne časopise Mogućnosti i Forum.

Bio je član Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske, a 1983. izabran je za izvanrednog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 1991. za redovnoga člana.

Književni opus počeo je pjesničkom zbirkom vezanom uz ratno iskustvo Glasnice u oluji (1950.) U povijesti hrvatske književnosti ostat će zapamćen u prvom redu po pripovjednoj prozi.

Najuspješnijim Novakovim djelom smatra se roman Mirisi, zlato i tamjan iz 1968., koji mnogi navode kao jedan od najboljih romana hrvatske književnosti. Za taj je roman 1969. dobio Nagradu Vladimir Nazor za roman godine, Nagradu Matice hrvatske, NIN-ovu nagradu kritike, Nagradu kritičara Večernjeg lista, a 1994. Nagradu Vjesnika na Tjednu hrvatske drame u Teatru ITD, za tekst predstave "Mirisi, zlato i tamjan".

Dobio je i Nagradu Grada Zagreba (1962.) za proznu zbirku Tvrdi grad,  Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo (1990.), Nagradu Miroslav Krleža Društva hrvatskih književnika (2005.), Nagradu Matice Hrvatske August Šenoa za roman (2005.), Nagradu Slobodne Dalmacije Emanuel Vidović za životno djelo...

***

izvor: Hina

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu