Sjećanje na ubijene pisce

Utorak
18.09.2012.

Posljednjih dana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića nalaze se veliki natpisi posvećeni novinarima i piscima Otokaru Keršovaniju, Božidaru Adžiji, Ognjenu Prici i drugima. Radi se o ljevičarima, piscima i javnim djelatnicima koji su strijeljani 9. srpnja 1941. godine u zagrebačkoj Dotrščini po odluci ustaškog prijekog suda.

Prisjećanje na ubijene pisce i publiciste dio je šireg projekta, Virtualnog muzeja Dotrščine koji se nalazi na mjestu najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, ubijeno je 18.000 ljudi, od kojih je nekoliko tisuća strijeljano na području Dotrščine.

Virtualni muzej idejni je i autorski projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru Documente, centra za suočavanje s prošlošću. Virtualni muzej, osim izložbe na Trgu, sastoji se i od niza događanja, postava, tekstova i predavanja koji će se svi skupa odvijati tokom 2012. i 2013. godine. Detaljne informacije o muzeju i cijelom projektu pronađite ovdje.

izvor: Dotrščina
foto: 3WME

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu