Sa(n)jam knjige u Istri 2011.

Srijeda
16.11.2011.

Sedamnaesto izdanje Sa(n)jma knjige u Istri održat će se od 2. do 11. prosinca u Puli. Ovogodišnja tema sajma je 'Identitet drame – drama identiteta'. U sklopu Sajma, čiji je centar i ove godine Dom hrvatskih branitelja održat će se i Festival dječje knjige Monte librić, a knjižna nagrada Kiklop bit će dodijeljena u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Od brojnih inozemnih, domaćih i regionalnih autora koji će svaki na svoj način progovoriti o identitetu valja izdvojiti velikog pjesnika, prozaika i scenarista Abdulaha Sidrana, iznimno važnu njemačku teoretičarku Eriku Fischer-Lichte, austrijsku zvijezdu u usponu Thomasa Glavinica, pa Franza Hammerbachera, dva 'kapitalna' JovanovićaDušana i Arsenija, barda hrvatskog glumišta Peru Kvrgića, jednog od boljih hrvatskih dramatičara Mate Matišića, Slobodana Šnajdera, Miru Gavrana, Mirka Kovača, Mani Gotovac, dobitnika Kiklopa za životno djelo Predraga Matvejevića ili pak Olivera Frljića, uz kojeg Sajam ove godine, zahvaljujući Istarskom narodnom kazalištu, gledateljima nudi hrvatsku premijeru njegove predstave Leksikon YU mitologije.

Što se noviteta tiče, najveći su u prodajnom segmentu. U prostoru Marelice, u sklopu Doma hrvatskih branitelja, bit će organiziran Outlet, u kojem će se moći kupiti knjige do 50 kuna, a prodaja će u centralnom dijelu Sajma biti na kompjutoriziranim blagajnama, što će značajno olakšati i ubrzati proces kupnje knjiga. Jednako tako, Sajam će biti prepun volontera, pulskih studenata koji su prošli obuku te će biti na usluzi kao knjižari-informatori.

Sedamnaesto izdanje Sa(n)jma knjige u Istri bit će u znaku malih nakladnika velikih knjiga. O tome je na konferenciji za novinare više govorila direktorica Sajma Magdalena Vodopija:
"Sedamnaesti Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je nevidljivim nakladnicima velikih knjiga. Uz velike i znane nakladnike okupili smo one čije knjige ne možete naći u knjižarama, o kojima rijetko izvještava tisak, a posebne su, sadržajne i važne za hrvatski nakladnički opus. Time smo se vratili izvorima, samim počecima Sajma i jednom od njegovih prvih slogana: Veliki i mali nakladnici zajedno!"

O programskim smjernicama na konferenciji za novinare u knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu govorio je Vladimir Stojsavljević – Vaki:

"Ove godine sanjamo na sajmu kazalište i književnost. Naravno, tema je oblikovana šire: Identitet drame - drama identiteta. Sve je pokrenula fantastična knjiga Erike Fisher-Lichte Povijest drame, koja se potrudila pronaći način da opiše kakve junake su od antike do danas rado promatrali na scenama i tko su oni koji to gledaju. Knjiga je stigla k nama zahvaljujući uredniku Borisu Senkeru, teatrologu koji je prvi nakon desetljeća napisao i aktualan Uvod u teatrologiju te Hrvatsku dramu danas i jučer. Snažna fokusiranost njemačke profesorice Fisher potakla nas je da i mi ne širimo temu nego kroz nekoliko autora (Mate Matišić, Marin Carić, Božidar Violić, te najmlađi Jasna Žmak i Goran Ferčec te studenti Mila Pavičević, Vedrana Klepica i Dino Pešut) pokušamo dokumentirati naše vrijeme. Zvali smo i goste Dušana Jovanovića, dramatičara koji je zasigurno odredio politički i umjetnički ukus bivšeg vremena, te Mariju Crnobori čije postojanje na sceni još uvijek emanira svekolike vrijednosti i književnosti i kazališta. Ukratko, pokušat ćemo kroz razgovore i upozoravanja na knjige o kazalištu (Ljiljana Filipović, Darko Lukić) nastale temeljem našeg življenja zainteresiranima barem pobrojati probleme koji su u zraku. Najviše se pak obraćamo studentima, onima koji tek ulaze u profesionalni kazališni život i koji jesu naša budućnost.”


Vojo Šiljak predstavio je goste programa Doručak s autorom koji se održava
svakoga dana u kavani Mozart Doma branitelja. "Ove godine uživat ću doručkujući s Abdulahom Sidranom, Dušanom Jovanovićem, Mani Gotovac, Matom Matišićem, Predragom Matvejevićem i dr.“, najavio je Šiljak.


Pulski Sa(n)jam knjige odlučio je ove godine konkurirati najpopularnijim američkim televizijskim kućama. Arsenio, Jerry, Oprah i Aco putuju u ropotarnicu povijesti, dok njihovo mjesto zauzima PMSSS, talk (i ne samo to) show agentice provokatorice Mime Simić, poznate po sofisticiranim metodama izvlačenja informacija iz svojih gostiju. Sve što ste se oduvijek bojali saznati o stanju u hrvatskoj kulturi, medijima, politici, jezicima i identitetima, htjeli-ne htjeli čut ćete u opuštenoj atmosferi kultnog pulskog cafe bara P 14, u impresivnom društvu britkih, duhovitih i multitalentiranih protagonist(ic)a domaće kulturne scene. Ljupka hostesa Mima Simić za ovo izdanje Sajma pomno je odabrala šestero gostiju u tri večernja druženja: Mate Kapović i Predrag Lucić, Sibila Petlevski i Darko Lukić te Miljenko Jergović  i Boris Dežulović.

Program 17. sa(n)jma knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu