Rushdie i Le Carre se pomirili

Ponedjeljak
12.11.2012.

Sukob između indijskog pisca Salmana Rushdieja i britanskog autora krimića Johna Le Carréa započeo je Le Carréovom kritikom Rushdiejevog kontroverznog romana Sotonski stihovi.

Za razliku od brojnih zapadnih autora koji su pohvalili Rushdiejev roman i osudili fetvu bačenu na pisca, Le Carré je napao Rushdieja zbog vrijeđanja islama. Tom kritikom započelo je petnaest godina međusobnog vrijeđanja. Između ostalog, Rushdie je nazvao Le Carréa 'umišljenim šupkom' i 'polupismenom neznalicom', a Le Carré je optužio Rushdieja da se posvetio kanonizaciji samog sebe.

Bilo kako bilo, sukobu je došao kraj: Rushdie je prošlog mjeseca izjavio kako se divi Le Carréu kao piscu i kako žali zbog svega što je izrekao. Le Carré je također odgovorio u pomirljivom tonu, rekavši da žali zbog sukoba i kako smatra Rushdieja velikim i hrabrim piscem.

Le Carré ipak i dalje ne žali zbog onoga što je tad želio reći: "Trebamo li paliti Kurane, rugati se religijama drugih ljudi? Možda i trebamo - ali trebamo li se onda čuditi kad vjernici koje smo uvrijedili bijesno reagiraju? Nisam tad mogao odgovoriti na ta pitanja i, sa svom dobrom voljom, i dalje ne mogu. Ipak, pomalo sam ponosan što sam tad progovorio protiv tog lakog trenda, izazvao bijes zapadnih intelektualaca i pravednički istrpio posljedice. A što kad bih sutra sreo Salmana? Toplo bih stisnuo ruku briljantnom kolegi piscu."

izvor: The Guardian
foto: Robert Croma

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu