Rasknjižje, 9. -15.5.2011.

Nedjelja
08.05.2011.

Noviteti:

Proza:
1. Hiljadu i jedna smrt, Miroslav Krleža (Naklada Ljevak)
Hiljadu i jedna smrt, možda i najbolja, a svakako najljepša zbirka Krležinih priča, zabranjena je u predcenzuri u jesen 1932, a onda u proljeće 1933. kad je ipak otisnuta ubrzo povučena iz javnosti. 
2. SPQR VI. – Nitko ne voli centuriona, John Maddox Roberts (Fraktura)
U rimskoj legiji vlada čelična disciplina, a najstroži je prvi centurion Prve kohorte, čija su moć i važnost iznimne. Okružen prevoditeljem patuljkom i božanski lijepom izazovnom Germankom, neobičnim robovima, nemilosrdno kažnjava legionare, što duboko uznemiruje Decija. No uskoro je prvi centurion pronađen mrtav, a za podmuklo ubojstvo osumnjičeni su pripadnici Prve kohorte...
3. Neotpjevana pjesma, Justin Cartwright (Novela media)
Temeljen na istinitoj priči o prijateljstvu Adama von Trotta i Isaiaha Berlina, ovaj je roman zapanjujuće isprepletena mreža strasti, ideja, hrabrosti i ljudskosti koja se proteže od Oxforda 1930-ih, preko predratne Rusije, do suvremenog Berlina. 
4. Slava, Daniel Kehlmann (Fraktura)
Beskrajno zabavna, prepuna suptilnoga humora i fine ironije, Slava prikazuje, ironizira i ismijava suvremenu kulturu celebrityja, geekove, književne zvijezde i liječnike bez granica. Daniel Kehlmann bez pardona parodira svijet u kojem živimo, čiji je dio i sam, i u kojem samo slavni, kako god to postigli, imaju pravo na postojanje.

Publicistika:
1. Nasljeđe pepela. Povijest CIA-e, Tim Weiner (Fraktura)
Kad pročitate ovu knjigu, postat će vam jasno zašto je WikiLeaks u samo nekoliko godina uspio uzdrmati svjetsku političku scenu i zašto je šačica pojedinaca pokazala veću snagu od najjačih špijunskih organizacija. Nasljeđe pepela. Povijest CIA-e čita se kao napeti špijunski triler isprepleten brojnim iznenađenjima.
2. Što je bilo prije velikog praska? - Čitava povijest svemira, Martin Bojowald (Fraktura)
Premda je još Stephen Hawking ustvrdio da je pitati što je bilo prije početka svemira jednako besmisleno kao pitati što je sjeverno od Sjevernoga pola, pred nama je upravo pokušaj odgovora na to intrigantno pitanje. 
3. Zagreb - Grad, memorija, art, Snješka Knežević (Meandarmedia)
Knjiga sadrži 22 članka objavljena u znanstvenim i stručnim časopisima, zbornicima, tjednicima i novinama od 2003. do danas uz nekoliko iznimaka: starijih tekstova, odnosno dva napisana za ovu knjigu. Obuhvaćaju raspon od znanstvenog članka do rasprave, od feljtona do kritike, a tematski od urbanizma, arhitekture i zaštite spomenika do kulturne povijesti i likovne umjetnosti, fotografije i scenografije. 
4. Keynes: povratak velikana. Robert Skidelsky (Algoritam)
Ideje Johna Maynarda Keynesa nikad se nisu činile aktualnijima. Nitko nije ponudio bolje objašnjenje psihologije investiranja tijekom financijske krize od njega. Kad se praksa mirnoće, nepokretnosti i sigurnosti najednom sruši, novi strahovi i nade bez upozorenja preuzimaju kontrolu nad ljudskim ponašanjem, a tržište postaje podložno valovima optimističnih i pesimističnih osjećaja. 

Ostalo:
1. Četiri godišnja doba, Nikola Batušić (Profil multimedia)
Nova Batušićeva knjiga donosi memoarski intonirane putopise u kojima su opisana putovanja u Njemačku, bivši Sovjetski Savez te Italiju. lako se zbivanja odvijaju izvan Batušićeva dosadašnjega utvrđenoga područja - njegova urbsa - izvan 'zidina' Lenucijeve potkove, i ova je knjiga puna sjećanja na Zagrepčane, piščeve prijatelje, mnoge znamenite umjetnike i intelektualce. 

Top liste:

Proza:
1. Iznenada u dubini šume, Amos Oz
2. Iznenada netko pokuca, Etgar Keret
3. Svatković, Philip Roth
4. Sloboda, Jonathan Franzen
5. Vođa, Aleksandar Novaković
6. Čovjek zvan hrabrost, Charles Portis
7. Knjiga o ljetu, Tove Jansson
8. Neotpjevana pjesma, Justin Cartwright*
9. Služba, družba, prošnja, ljubav, brak, Alice Munro
10. Tri konja, Erri de Luca
(*novi ulaz)

Publicistika:
1. U Europi, Geert Mak
2. Doba apsurdnosti, Michael Foley
3. Ðavao od XII. Do XX. stoljeća, Robert Muchembled
4. Bijela knjiga, Grupa autora
5. Jer mi smo mnogi, Marko Pogačar
6. Zločesti tekstovi, Slobodan Prosperov Novak
7. Joyce kakvog smo poznavali, Ulick O'Connor
8. Nevolje sa strancima, Terry Eagleton
9. Jezik i nacionalizam, Snježana Kordić
10. Zagreb - Grad, memorija, art, Snješka Knežević*
(*novi ulaz)

Poezija:
1. Zbogom, fašisti, Marko Tomaš
2. Partizansko groblje, Abdulah Sidran
3. Savršen metak u stomak, Mehmed Begić
4. Ne želim ti ugodan dan, Marinela
5. Kuda sestro, Damir Avdić
6. Dixieland, Davorin Žitnik
7. Bez detalja, molim, Robert Roklicer
8. Pogled u nevidljivo, Zlatko Kotak
9. Pucketanja, Branislav Oblučar
10. Pleši, Modesty, pleši, Darija Žilić
(*novi ulaz)

Književna događanja:

U utorak Gradske priče i chill out u Booksi, dok Meandar promovira Štegera i poziva vas u Ogrizović da im se pridružite. U četvrtak u Ribooku na tapeti je Thomas Bernhard. Za sad…

…sve ostale najave koje pristignu pronaći ćete u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu