Rasknjižje, 6. – 12.5.2013.

Nedjelja
05.05.2013.

Noviteti:

Proza:
1. Bijesne ovce, Katja Lange-Müller (Fraktura)
Soja Krüger, kći jedne od najistaknutijih partijskih funkcionarki u Istočnom Berlinu, prebjegla je sredinom osamdesetih u zapadni dio grada. Proživjevši prilično buran život s 'one strane', na pragu četrdesete živi od pomoći za nezaposlene, na crno prodaje cvijeće na štandu i nastoji upoznati nekog donekle prihvatljivog muškarca.
2. Zločin u židovskoj četvrti, Ernesto Mallo (Znanje)
Policijski inspektor Lascano, neutješan nakon smrti voljene supruge, potpuno se predaje poslu. To je jedini način da preživi u gradu i zemlji u kojoj vladaju nasilje i kaos. Riječ je o Buenos Airesu 1979., vremenu kad vojna hunta u Argentini muči, ubija i netragom uklanja svakoga koga smatra disidentom. Noćni rafali, korupcija u policiji i antisemitizam dio su svakodnevnog života kad Lascano počinje istragu o naoko rutinskom umorstvu.
3. Angelopolis, Danielle Trussoni (Naklada Ljevak)
Verlaina proganja prizor Evangelininih anđeoskih krila i to deset godina nakon što je vidio kako ona slijeće na Bruklinski most. Nefili se ponovo uzdižu, planirajući stvoriti vlastiti raj, Angelopolis, dok ih Verlaine, sad lovac na anđele, nemilosrdno progoni. No kad se pojavi Evangeline, Verlainea razdiru sumnje, a sila mnogo snažnija od Nefila progoni ih od Pariza do Sankt Peterburga, a potom duboko u Sibir i na obale Crnoga mora.
4. Ništa za pisati kući o, Enver Krivac (Algoritam)
O ovoj zbirci priča u najavi stoji: "Svi hitovi su ovdje. To je drsko ambiciozna izjava samo do trenutka dok se knjiga ne počne čitati, jer od tog trena pa do kraja zbirke, koji kada se prema njemu hita s oduševljenjem dolazi uvijek prerano, slijedi niska kratkih priča, crtica i eksperimenata najviše kvalitete, hit do hita, pogodak do zgoditka."
5. Brod u dvorištu, Jurica Pavičić (V.B.Z.)
"Ovo je autorski najambicioznija te jezično, stilski i tematski najhrabrija i najuzbudljivija Pavičićeva knjiga. Među suvremenim hrvatskim piscima ne postoji nitko tko tako točno i bez uljepšavanja, kritički i angažirano, naoko 'hladnim' i objektivnim stilom, a zapravo s poznavanjem i iznimnom ljubavlju piše o Dalmaciji."
(Olja Savičević Ivančević)

Poezija:
1. Negdje, Danijel Dragojević (Fraktura)
Već od naslova, preko karakterističnih motiva i pjesničkih postupaka, nova zbirka pjesama Danijela Dragojevića sugerira kretanje unutar koordinata koje su ocrtale prethodne autorove knjige. Lirski je subjekt promatrač prostora i stvari, a oni i ovaj put povratno skiciraju njegov portret, dramatiziraju stanja u kojima se nalazi. Ali dok je u ranijim knjigama Dragojevićevo ‘negdje’ bilo izvjesno, u ovoj, koja se otvara motivima umora i gubitka – ono je 'negdje najdalje, negdje bilo gdje, negdje nigdje'.

Publicistika:
1. Svijet progonjen demonima, Carl Sagan (Jesenski i Turk)
Carl Sagan u ovoj iznimnoj knjizi pokazuje kako je znanstveno mišljenje nužno za očuvanje demokratskih ustanova i naše tehničke civilizacije. Uvjerljivo pokapajući 'vanzemaljce', nadriliječnike, 'medije' i vještice, Sagan pokazuje kako metoda znanstvene misli može prodrijeti kroz predrasude i histeriju i razvidjeti istinu.

Ostalo:
1. Theatrum humanum, Milan Pelc (Naklada Ljevak)
Analitičkom obradom i prezentacijom slikovne građe otvara se vrijedan i zanimljiv kulturološki  uvid u različite sastavnice života i mentaliteta ljudi zreloga baroka prije svega na području srednje Europe, bliskom sjevernim hrvatskim krajevima, do kojih su također dopirali  proizvodi slikovne publicistike, izdavani u Beču, Grazu, Salzburgu i Nürnbergu. Mnogi se od njih izravno tiču povijesti Sjeverne Hrvatske.
2. Hrvatska narodna mitologija, Nikola Sučić (Edicije Božičević)
’Ova će knjiga danas funkcionirati kao spomenik jednog vremena u kojem je bavljenje mitom igralo važnu ulogu i popunjavalo mjesto puno zabluda i pogrešnih procjena. Ali upravo iz tog razloga vrijedno je steći pregled nad svim mitologizacijama, kako bi se svakom zainteresiranom čitatelju ponudila mogućnost uvida u kontinuitet istraživanja.’ (dr.sc. Tomislav Pletenac)

Izdvajamo:

1. Nuspojave, Woody Allen
2. Odrubljena glava, Iris Murdoch
3. I još nešto, Eoin Colfer
4. Poetika progonstva, Ivana Peruško
5. Taksim, Andrzej Stasiuk
6. Ispario, Georges Perec
7. Dezerter, Dinko Telećan
8. U Velebitu, Edo Popović
9. 2666, Roberto Bolaño
10. Balkan: od geografije do fantazije, Katarina Luketić

Književna događanja:

Drugog dana u tjednu nudi vam se promocija knjige ‘Kazališna tranzicija u Hrvatskoj’ Vitomire Lončar, potom predstavljanje knjige ‘Aleja Viktora Bubnja’ Teofila Pančića u Rijeci te razgovor s Ivanom Peruško u Booksi povodom izlaska njezine knjige Poetika progonstva.

Dan poslije možete birati između tribine ‘Razotkrivanje’ s Tvrtkom Jakovinom, zagrebačke promocije knjige ‘Aleja Viktora Bubnja’ i Booksinog Književnog budoara u kojem ovoga puta gostuje Faruk Šehić.

U četvrtak se možete zaputiti do Ogrizovića na promociju knjige ‘Cosmopolitka’ Maše Grdešić.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu