Rasknjižje, 28.2. -6.3.2011.

Nedjelja
27.02.2011.

Noviteti:

Proza:
1. Turist, Olen Steinhauer (Algoritam)
Milo Weaver pokušao je za sobom ostaviti svoj nekadašnji život prepun tajni i laži u kojem je radio za CIA-u kao 'turist': tajni agent bez doma i identiteta, i posvetiti se uredskom poslu u sjedištu agencije u New Yorku. No povlačenje s terena postat će neodrživo u trenutku kad uhićenje traženog ubojice dovede do istrage jednog od Milovih najstarijih kolega i prijatelja. 
2. Moj život s Georgeom, Judith Summers (Algoritam)
Bila je to ljubav na prvi pogled, jer George se činio poput savršenog suputnika u teškim vremenima. Ubrzo se međutim prometnuo u pravog malog tiranina njihova londonskog doma. Ispod ljupke vanjštine čučao je svojeglav i posesivan karakter: pas koji ne želi jesti ništa doli organski uzgojenu piletinu i pati od svake moguće alergije, čije je ranojutarnje lajanje potpuno nemoguće umiriti i koji povraća po svim tepisima nakon što proguta balon od sapunice.
3. Krovovi Teherana, Mahbod Seraji (Znanje)
U građanskoj četvrti iranske prijestolnice sedamnaestogodišnji Paša Šahid provodi ljeto 1973. na krovu roditeljskoga doma šaleći se i planirajući budućnost s najboljim prijateljem Ahmedom. No, osim velikih životnih tema o kojima raspravljaju, Pašu muči i jedna bolna tajna – zaljubljen je u svoju prelijepu susjedu Zari koja je od rođenja obećana drugome. Iako ga zbog takvih osjećaja muči grizodušje, Pašino se krhko prijateljstvo sa Zari toga dugoga, vrućeg ljeta pretvara u duboku osjećajnu vezu.
4. Kafkin prijatelj, Miro Gavran (Mozaik knjiga)
Roman govori o životu Maxa Broda i Franza Kafke. Radnja se događa pretežito u Pragu a djelomično u Beču, Berlinu i Tel Avivu. Uz poznate pisce među glavnim likovima su žene koje su njih dvojicu odredile. Bit romana je u ispreplitanju emotivnog i literarnog života. Autor je oslikao europski kulturni književni prostor u rasponu od 1903. do 1924. godine te s jednim skokom u Tel Aviv 1954.

Publicistika:
1. Moj muž Danil Harms, Marina Durnovo, Vladimir Glocer (Šareni dućan)
Čini se gotovo nevjerojatnim da se više od pola stoljeća nakon smrti kultnog ruskog književnika Daniila Harmsa našla osoba koja ga se sjeća i ima nešto novo reći o njemu, a još je nevjerojatnija činjenica da je ta osoba baš Harmsova 'netragom nestala' nevjenčana supruga! Marinu Durnovo, rođenu Malič, pronašao je publicist Vladimir Glocer u dalekoj Venezueli 1996. godine i zapisao njezina sjećanja na Harmsa i svoju pogibeljnu epopeju poslije njegove smrti. 
2. Čiji je jezik?, Mate Kapović (Algoritam)
Čiji je jezik? plod je višegodišnjeg bavljenja jezikom i lingvistikom autora koji bi se mogao nazvati nekonvencionalnim znanstvenikom, lingvistom koji je i bespoštedan komentator zbilje i kritičar društva. Knjiga pokušava na jednostavan način govoriti o nekim jezičnim pitanjima koja se u javnosti često javljaju, a koja su nerijetko ne posve jasna i onima koji se profesionalno bave jezikom i lingvistikom.
3. Atlas glasova, Marko Pogačar (V.B.Z.)
"U Atlasu glasova (antiesejima) Pogačar piše iz neočekivane intelektualne lakoće, zavidnog znanja i fenomenske osjetljivosti o svačemu: o Baudelaireu, Rilkeu, Dragojeviću..., ali i o predmetima u očekivanom i turobnom nestajanju: o kolodvorskom restoranu, uličnoj vagi, punjenim paprikama. Izvan polja logocentrističkog tzv. dokaza i mitske navodne demijurške uvjerljivosti, autor piše nesigurno i sjajno, kao uostalom hrvatski najbolji, ili najlošiji, kako hoćete, učenik Rancierova Učitelja neznalice." (Branko Maleš)
4. Kroćenje tame, Nada Beroš (Fraktura)
Nada Beroš, istaknuta kritičarka, kustosica i povjesničarka umjetnosti, u svojoj knjizi eseja i razgovora Kroćenje tame propituje koncepte umjetničkih praksi na prijelazu stoljeća. U razgovorima s istaknutim domaćim i svjetskim umjetnicima te u esejima o njihovim djelima otvara čitav niz tema o umjetnosti i njezinu položaju u suvremenom svijetu. 

Ostalo:
1. Mayumina kuhinja - makrobiotička kuharica za tijelo i dušu, Mayumi Nishimura (Planetopija)
Mayumina kuhinja inventivna je kuharica Japanke Mayumi Nishimure koja je sedam godina bila Madonnina osobna kuharica. Okosnicu knjige čini desetodnevni program za čišćenje organizma tijekom kojeg će čitatelji, provodeći ga, moći uživati u makrobiotičkim poslasticama i pružiti sebi priliku za cjelovitu preobrazbu.

Top liste:

Proza:
1. Misija London, Alek Popov
2. Luka i Vatra života, Salman Rushdie
3. Izgubljeni raj, Cees Nooteboom
4. Gradske priče, grupa autora
5. Pietà, Darko Desnica
6. Totalna rasprodaja, Mira Furlan
7. Kod Yvesa, Ivica Prtenjača
8. Suverena čitateljica, Alan Bennett
9. Vođa, Aleksandar Novaković
10. Kafkin prijatelj, Miro Gavran*
(*novi ulaz)

Publicistika:
1. Feral Tribune 1993-2008, digitalno izdanje
2. Jezik i nacionalizam, Snježana Kordić
3. Ðavao od XII. Do XX. stoljeća, Robert Muchembled
4. Rječnik tijela, Andrea Zlatar
5. U Europi, Geert Mak
6. Kako govoriti o knjigama koje nismo pročitali, Pierre Bayard
7. Profanacije, Giorgio Agamben
8. Atlas glasova, Marko Pogačar*
9. Projekt Guevara, Gerd Koenen
10. Treća strana hladnog rata, Tvrtko Jakovina
(*novi ulaz)

Poezija:
1. Vertigo, Branko Maleš
2. Zamoliću te da se iseliš, Raša Kominac Radoslav
3. Bez detalja, molim, Robert Roklicer
4. Južne životinje, Irena Matijašević
5. Pucketanja, Branislav Oblučar
6. Pleši, Modesty, pleši, Darija Žilić
7. Savršen metak u stomak, Mehmed Begić
8. Zbogom, fašisti, Marko Tomaš
9. Ovo nije bubanj, Dijana Stilinović
10. 1001 noć - Ljubavna i erotska lirika, Esad (ur.) Duraković
(*novi ulaz)

Književna događanja:

28.2. u 17 sati literarno, virtualno druženje s Ivanom Simić Bodrožić na raznim lokacijama, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića s početkom od 19:30 tribina na temu Filozofija dosade, a u 21:00 u Klubu Quasimodo predstavit će se knjige Škatole-batole Venere Stojan i Grofova tajna Ivane Tucak.

U Novinarskom domu 1.3. u 19 sati gostuje Miro Gavran sa svojom novom knjigom Kafkin prijatelj, dok u riječkom Ribooku u isto vrijeme učenici osnovnih škola čitaju nove naslove lektirnih autora.

Povodom obilježavanja rođendana Marije Jurić Zagorke i Nele Milijić u stanu Marije Jurić Zagorke s početkom u 19 sati održat će se festival Kratka priča je ženskog roda.

Sve ostale najave pronaći ćete u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu