Rasknjižje, 28.10. – 3.11.2013.

Nedjelja
27.10.2013.

Noviteti:

Proza:
1. Osjećaj kraja, Julian Barnes (V.B.Z.)
Tony Webster i njegova školska ekipa sprijatelje se s Adrianom Finnom. Život im se vrti oko nedostatka cura uslijed agresivnoga puberteta, nabacivanja sofizmima i izvještačenostima, internih viceva i pošalica. Adrian je ozbiljniji i inteligentniji od ostalih. Kad se zbog studija raziđu, zakunu se na vječno prijateljstvo. Tad Adrian počini samoubojstvo, a prijatelji pokušavaju nastaviti sa životom i sve zaboraviti. Četrdeset godina poslije Tony prima pismo od odvjetnika što otvara neka neočekivana pitanja.
2. Rujanska svjetla, Carlos Ruiz Zafón (Fraktura)
Mehaničke igračke koje kriju tajnu prošlosti i budućnosti, misteriozna svjetla koja probadaju maglu oko svjetionika, biće iz noćnih mora koje se krije u dubini šume što okružuje vilu Cravenmoore – i dvoje mladih koji otkrivaju svijet – sve to ispreplest će se u još jednoj uzbudljivoj avanturi iz pera majstora Carlosa Ruiza Zafóna.
3. Dječak u koferu, Lene Kaaberbøl i Agnete Friis (Algoritam)
Nina Borg, medicinska sestra u Crvenom križu, supruga i majka dvoje djece, ne može si pomoći – mora činiti dobra djela. Ne može odbiti nikoga tko od nje zatraži pomoć, čak i kad bi joj to bilo pametnije. Kad joj nekadašnja prijateljica Karin ostavi ključ javnog ormarića na željezničkom kolodvoru u Kopenhagenu, Nina se uplete u najveću opasnost svoga života. U ormariću pronađe kofer, a u koferu trogodišnjeg dječaka: golog i drogiranog, ali živog.
4. Ri lit, Sajam insolventne literature, ur. Milan Zagorac (Studio TiM)
"Ljudski je mozak konstruiran u suprotnosti s razumnim naputcima. Radi u trenutcima najvećih kriza. Kreativnost se hrani na mentalnim zatvaranjima i urođenoj radoznalosti, težnji ka stjecanju znanja i novih nepredvidljivih iskustava. Zalihe te energije su neiscrpne i samo se gomilaju. Ri lit ne mari za financijsku nestabilnost pa stoga ne riskira svoju ovisnost. Želi se predstaviti što većem broju čitatelja." (Vlado Vava Simcich)

Publicistika:
1. Doručak s autorom, Vojo Šiljak (Disput)
Knjiga Voje Šiljka sadrži dvadeset njegovih razgovora koje je na svojoj istoimenoj književnoj tribini u sklopu tradicionalnog pulskog sajma knjiga u prethodnih desetak godina vodio s domaćim i stranim književnicima, ali i stvaraocima iz područja filma, kazališta, likovne i glazbene umjetnosti.
2. Andreja Kulunčić: Umjetnost za društvene promjene/Art For Social Changes, Andreja Kulunčić (Mapa)
Ova dvojezična knjiga donosi izbor od dvanaest projekata umjetnice Andreje Kulunčić nastalih u razdoblju od 2000. do 2013. godine u okviru različitih domaćih i inozemnih izložbi i umjetničkih manifestacija. Knjiga je i uvod u umjetnost društvene prakse: specifični oblik kolaborativnog umjetničkog djelovanja pri kojemu umjetnik/umjetnica reagira na konkretnu društvenu situaciju aktivirajući njezine sudionike na osviješteno promišljanje i promjenu.

Za djecu:
1. Bajka iz plićaka, Lidija Dujić i Dijana Nazor (Mala zvona)
Ova slikovnica tematizira igru kao preduvjet umjetničkog stvaranja. Riječ je o igri elemenata (vode, mora, vjetra, kamena…) kojom običnost svakodnevnog poprima dimenzije fantastičnog, očuđenog. Udaljeni otočić na morskoj pučini takvom igrom postaje i svjedok i protagonist 'bajke' koja se pred njim zbiva – kamenčići iz plićaka na koje valovi naplave koješta, postaju neobične (kamene) ribice… Ni iz čega – igrom – nastaje ono čega nema u stvarnosti, ali može biti kreirano umjetničkom imaginacijom.

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu možete se pridružiti otvorenju izložbe finalista nagrade Odijela govore u Galeriji Vladimir Nazor i proglašenju pobjednika natječaja za najbolji crtež kostima na temu stiha 'umrijet ću noćas od ljepote'. Događaj se organizira u sklopu književnog Festivala 'Pazi, knjiga'.

Dan poslije možete birati između tribine Knjige na kauču na kojoj gostuje Vedrana Rudan i pjesničko-dramskog happeninga Zagrebačke posvete: Zvonimir Mrkonjić, ‘Put u Dalj’.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu