Rasknjižje, 24. – 30.9.2012.

Nedjelja
23.09.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Paganinijev ugovor, Lars Kepler (Fraktura)
U Stockholmskom arhipelagu, na napuštenom brodu, pronađena je mrtva djevojka, po svemu sudeći nasilno ubijena, a sljedećeg se dana u otmjenom stanu u stockholmskoj rezidencijalnoj četvrti objesio ugledni poslovni čovjek. Na prvi pogled ta dva slučaju nisu povezana, međutim inspektor Joona Linna uočava nešto što drugi nisu vidjeli.
2. Bez vrata, bez kucanja, uredili A. Milanko i R. Perišić (Sandorf)
U ovoj zbirci tekstova novih hrvatskih prozaika dobro poznatoj službenoj domoljubno-rodoljubnoj normi suprotstavljaju se mnogi iskošeni pogledi marginalaca - odatle naglašena subjektivnost i pripovijesti koje su mahom linearne i u prvom licu. (A. Milanko)
3. Tri metra iznad neba, Federico Moccia (Hena com)
Ovo je romantično-sociološka drama o zabranjenoj ljubavi između dvoje mladih koji su se, premda različiti, našli u nevjerojatnoj vezi koja je istovremeno bila i neizbježna. Osjećaji koji su ih preplavili bili su iskustvo prve ljubavi, one koja se pamti unatoč svim zabranama. U ovoj dirljivoj priči mladići su buntovnici koji jure na motorima, izlažući se riziku i opasnostima dok djevojke maštaju o muškarcu svog života.
4. Glasovi Pamana, Jaume Cabré (Fraktura)
Kad mladi učitelj Oriol Fontelles dobije službu u Toreni, idiličnom selu u Kataloniji, čini mu se da je pronašao idealan dom za svoju buduću obitelj. No, Torenom vedri i oblači njezin okrutni načelnik, falangist Valentí Targa, koji nije samo vjerni sluga Francu, već je i produžena ruka najmoćnije žene u selu i pokrajini, Elisende Vilabru. Pedeset godina poslije, pripremajući knjigu o selima i grobljima okruga Pallars, plaha učiteljica Tina Bros otkriva tajne koje su povijesti ostale dugo sakrivene.
5. Madonna u krznenom kaputu, Sabahattin Ali (Hena com)
Sabahattin Ali jedan je od najznačajnijih turskih književnika prve polovice 20. stoljeća, a ova je knjiga najpoznatije djelo iz njegova opusa. U svojim djelima Ali izvlači na površinu nevidljiva lica ljudi i postavlja pitanja o osobnostima koje je obrisao sistem, o prolaznosti života i nemogućnosti ljubavi, pitanja na koja je teško odgovoriti. Atmosferom i dojmom koji stvara u svojim djelima podsjeća na velike ruske pisce, osobito Dostojevskog i Gogolja.
6. Posljednja vojvotkinja, Daisy Goodwin (Mozaik knjiga)
Cora Cash odrasla je u svijetu gdje novac otvara sva vrata. Konačno, prezime joj to savršeno ilustrira. Bal na kojem je trebala prvi puta službeno stupiti u društvo dao je naslutiti kako će biti jedan od najraskošnijih tih zlatnih 1890-tih a ujedno i prikladan početak za njujoršku princezu. Pa ipak, njezino joj bogatstvo ne može kupiti ono za čime čezne – slobodu da bira vlastitu sudbinu.

Publicistika:
1. Postjugoslavenska književnost?, Boris Postnikov (Sandorf)
Radi se o zbirci kritika i eseja koje je mladi splitski autor objavio u nizu domaćih medija (Zarez, Quorum, Booksa.hr, Hrvatski radio 3...). Ova knjiga vrijedna je iz dva razloga: prvo, daje uvid u povezanost između književnosti i šireg društvenog konteksta razdoblja krize na području bivše Jugoslavije. Drugo, budući da je književna kritika u navedenom razdoblju praktički isparila iz medija, ova knjiga predstavlja jedan od rijetkih izvora književne kritike suvremenih djela s ovih prostora.

Ostalo:
1. Treći Reich – Nova povijest, Michael Burleigh (Fraktura)
Ovo je knjiga o Trećem Reichu i nacizmu kakva dosad nije objavljena na hrvatskom jeziku. Ona objašnjava genezu nacizma, njegovu vladavinu te njegove katastrofalne i zle posljedice. Pisana na temelju golemog broja dokumenata i svjedočanstava počiniteljâ i žrtava, daje drugačiji uvid u povijest Trećeg Reicha i nacističke vladavine zla. Iako autor odlično poznaje teorijsku literaturu o nacističkom totalitarizmu, prednost daje malom čovjeku, njegovim razmišljanjima i, često nesretnoj, sudbini koju mu je namijenio Hitlerov režim.

Izdvajamo:

1. Mamasafari i ostale stvari, Olja Savičević Ivančević
2. Rajske ptice, Neven Ušumović
3. Dani duge, Antonio Skármeta
4. Tiket za revoluciju, Damir Avdić
5. Zemlja špijuna, William Gibson
6. Ipak i ovdje, Jean-Claude Forest i Jacques Tardi
7. Degustacija slobode, Davor Rostuhar
8. Vrijednost ničega, Raj Patel
9. Kalendar Maja, Zoran Ferić
10. Preživjeti Potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja, Darko Suvin

Književna događanja:

Prvi dan tjedna donosi vam izbor između promocije 'Trilogije o neposluhu' Ivane Sajko i tribine 'Paralelni svjetovi' na kojoj će se razgovarati o filozofiji Ruđera Boškovića.

Dan poslije ne propustite novu seriju tribina u Booksi - Strip-tease Matka Vladanovića. Prva tribina naziva 'Od špilje do Hearsta i Pulitzera' i bavit će se počecima stripa. Gost je Rudi Aljinović, među znalcima poznat kao živuća enciklopedija stripa.

U srijedu se možete pridružiti promociji zbirke pjesama 'Druge stvari i ostale pjesme' kojoj će prisustvovati i autor, singapurski pjesnik Alvin Pang.

U sklopu Booksinog glazbenog programa Škrabica, u četvrtak vam se nudi svirka mladog benda Mr. Albino.

Tribina Književnost u Močvari ovaj puta nosi naziv 'Treba li spaliti Novosti?', gosti su Rade Dragojević i Nikola Bajto, a treba li ili ne doći do spaljivanja saznajte u subotu u Močvari.

Ostale najave književnih događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu