Rasknjižje, 24.-30.8.2009.

Nedjelja
23.08.2009.

Noviteti:

Proza:

1. Strašni, Rade Jarak (Naklada Zoro)
Svojim novim romanom Jarak je zaplovio u vode znanstvene fantastike. Priča govori o dvije vrste koje žele vladati svemirom, jednoj koja je bila istinski gospodar, goropadni, ali i milostiv, te drugoj koja je bila njihov genetski antipod.
2. Tajne udanih žena, Carol Mason (Mozaik knjiga)
Priča o trima prijateljicama koje svoje brakove i tajne živote vode svaka na svoj način. Roman nadrasta žanr chick-lita i postaje ozbiljnim ljubavnim romanom koji na duhovit način govori o tajnama koje donose brak i bračni život.
3. Dvostruki orao, James Twining (Mozaik knjiga)
Nova zvijezda britanskog trilera piše o kradljivcima umjetnina i potjeri koja vodi od Londona do Pariza, od Amsterdama do Istanbula, u potrazi za pravim lopovima i legendarnim novčićem poznatim pod imenom 'dvostruki orao'.
4. Samo moje dijete, Susan Elizabeth Phillips (Mozaik knjiga)
Uspješna fizičarka i sveučilišna profesorica odlučila je u svojoj 34. godini zatrudnjeti. Kako nema stalnu vezu odlučila je to napraviti sa superzgodnim sportašem Calom Bonnerom i to na prevaru.
5. Čefuri raus!, Goran Vojnović (EPH)
Roman koji je obilježio slovensku književnu scenu prošle godine. Radi se o prvom romanu koji tematizira život 'južnjaka', doseljenika u Sloveniju i njihovog života u ljubljanskome naselju Fužine.

Poezija:

1. Time Code, Nenad Milošević (Aora)
Smisao za poeziju jest smisao za misticizam, to je davno ustanovio veliki Novalis, a ovaj pjesnik posjeduje taj temeljni smisao. U tome je njegova moć, čarolija, zagonetnost njegove pjesničke vještine.

Teen:

1. Pobjegla, R.L. Stine (Algoritam)
Felicia je mislila da će biti sigurna u novom gradu, da tamo nitko neće otkriti njezinu mračnu stranu. Nadala se da će njezina prošlost biti zaboravljena, da će moći nastaviti živjeti kao sasvim obična djevojka, ali se prevarila...


Top liste:

Proza:

1. Muzej nevinosti, Orhan Pamuk
2. Sjaj epohe, Borivoj Radaković
3. Svi mrtvi iste su boje, Boris Vian*
4. Posljednja carica, Anchee Min
5. Grizodušje, Yoko Ogawa
6. Školice, Julio Cortázar
7. Čin Rogera Murgatroyda, Gilbert Adair
8. Peta avenija br.1, Candace Bushnell
9. Puhač stakla s Murana, Marina Fiorato*
10. Karlin način, Željana Giljanović
(*novi ulaz)

Publicistika:

1. Strah od pletenja, Vedrana Rudan*
2. Supruge i ljubavnice, Milana Vuković Runjić
3. Svijet nakon Amerike, Fareed Zakaria
4. Priručnik za prave muškarce - 94 opasne stvari za razmatranje, Robert Twigger*
5. Odavde do Tralala, Boris Veličan
6. Kriza, a poslije?, Jacques Attali
7. Radosti i jadi rada, Alain de Botton
8. Pohvala ulici, Rade Jarak
9. Uz kavu i čokoladu, Uršula Tolj
10. Uspon novca: Financijska povijest svijeta, Niall Ferguson
(*novi ulaz)

Poezija:

1. Stvarnice, nemirna površina, Anka Žagar
2. Jastučić za igle, Sandra Obradović
3. Uhovid, Darko Rundek
4. Sun Tzu na prozorčiću: Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola, Predrag Lucić
5. Time Code, Nenad Milošević*
6. Tjelesno crno, Tihomir Matko Turčinović
7. Ne poklanjaj srce divljim stvorovima, Kristina Kegljen
8. Zidne novine, Arsen Dedić
9. Među zavađenim narodima, Mile Stojić
10. Pjesme galeotkinja, Jasenka Kodrnja
(*novi ulaz)


Književna događanja:

Italija, Krk, Vis, Koprivnica... Ako Bolt može 100 metara pretrčati za 9.58, uz dobru opremu koja podrazumijeva kondicijski trening svaki tjedan uz 'Rasknjižje', možete i vi obići najzanimljivija književna događanja.

Za početak, tu je 14. po redu Međunarodni književni festival Pontes koji traje od 22. do 27. kolovoza u gradu Krku na otoku Krku. Kao dio Pontesa 2009., i ove se godine održava Ljetna škola knjige koju vodi Katarina Mažuran Jurešić, spisateljica. U večernjem programu Pontes predstavlja Romana Simića Bodrožića, Edu Maajku, Sašu Nikolića, Nadu Gašić i Jasnu Held. Cjelovit program festivala možete provjeriti ovdje.

Zadnje subote u mjesecu kolovozu, u vremenu između 9 i 13 sati, svi zainteresirani moći će razgledati ponudu treće i posljednje ovogodišnje Ljetne tržnice knjiga u Koprivnici. Na Ljetnoj se tržnici već tradicionalno mogu naći i vrlo povoljno kupiti otpisane knjige i periodika iz fonda gradske Knjižnice Fran Galović pa navalite.

29. i 30. kolovoza 2009. u 20 sati u Hrvatskom domu na Visu održat će se događanje O Ranku Marinkoviću u riječi i slici u sklopu projekta Memorijalni prostor Ranko Marinković. Sudjelovat će: Milan Bešlić, Jakša Fiamengo, Antun Tonči Vrdoljak i Bruno Kragić.

Četvero koprivničkih knjižničara aktivno će sudjelovati na 75. generalnoj konferenciji IFLA-e, Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions), koja će se održati od 23. do 27. kolovoza u Milanu, Italija, pod motom 'Knjižnice stvaraju budućnost na temelju kulturnog nasljeđa'. Ravnateljica knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Dijana Sabolović Krajina i knjižničari Kristian Ujlaki, Karlo Galinec i Jasminka Vajzović sudjelovat će na konferenciji u Milanu izlaganjem na temu 'Digitalizacija kao lokalna vrijednost' kojim će predstaviti projekt digitalizacije lokalnog tiska kao vrijedan doprinos gradske knjižnice stvaranju budućeg portala lokalne kulturne baštine. Projekt digitalizacije koprivničkog tiska koji je završen 2008., značajan je i po tome što je to bio prvi projekt realiziran u okviru nacionalnog projekta 'Hrvatska kulturna baština'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu