Rasknjižje, 24. – 30.12.2012.

Nedjelja
23.12.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Homerova kći, Robert Graves (Sandorf)
Ovo je priča o srčanoj i produhovljenoj sicilskoj princezi Nausikaji koja je oko 750. godine prije Krista spriječila uzurpaciju očevog prijestolja, izmakla se neželjenom braku, zaštitila braću od gotovo neminovne smrti, a sve zbog toga što je hrabro odlučila nešto poduzeti umjesto da je šutjela i nadala najboljem.
2. Adrian Mole i oružje za masovno uništenje, Sue Townsend (Mozaik knjiga)
Adrian Mole je ušao u srednje godine, ali još uvijek piskara. Radi kao prodavač u knjižari i živi u leicesterskom Štakorskom molu, nalazi vremena slati savjetodavna pisma Timu Henmanu i Tonyju Blairu, hvata se u smrtonosan koštac s labudom Gielgudom, mjeri sve veće ćelavo područje na tjemenu i pokušava osvojiti putenu Daisy.
3. Devet života, William Dalrymple (Naklada Ljevak)
Autor je u ovoj knjizi sažeo dvadeset i pet godina istraživanja i pisanja o Indiji i njezinim  vjerskim tradicijama i sastavio neku vrstu indijskih Canterburyjskih priča koje nas upoznaju s ljudima i uvode duboko u svjetove za koje nam je teško  pojmiti da uopće postoje.
4. Tuga Belgije, Hugo Claus (Fraktura)
Između svih drugih uzbudljivih i strašnih stvari koje se u belgijskom gradiću Walleu događaju od 1939. do 1946., Louis Seynaeve od dječaka postaje adolescentom. Odrastanje u internatu, veliki rat i okupacija, prva seksualna iskustva i prve izdaje, prve ljubavi i prve smrti – u samo sedam godina svijet je Louisu odlučio otkriti sve svoje tajne, a strast i umijeće ponajvećeg pisca nizozemskog jezika Huga Clausa od njegova su odrastanja stvorili priču koja otključava čitavu jednu zemlju, čitavu epohu, čovjeka.
5. Nedodirljivi, Feri Lainšček (Algoritam)
Pišući o četiri generacije Cigana, Feri Lainšček piše o četiri generacije ljudi. Piše o prokletstvima i o legendama lutalačkog života i stalnoga traženja smisla, piše o (ne)mogućnosti da ičim što je u dosegu našega svijeta promijenimo tijek sudbine koja nam je, nekima i davno prije rođenja, položena u oči zagledane u široke panonske ravnice, ali piše i o strasti i o ljubavi, o onom neobjašnjivom što veže obitelji.
6. Prekretnica, William P. Young (Naklada Ljevak)
Anthony Spencer je egoist, ponosan na svoj poslovni uspjeh koji je postigao potpuno sam, jašući na vrhu svoga vala. No, cijena za to bila je bolno visoka. Zbog moždanog krvarenja Tony je u komatoznom stanju; leži u bolničkoj sobi za intenzivnu njegu. 'Budi' se i nađe u nadnaravnom svijetu, 'živom' krajobrazu koji odražava dimenzije njegova života na Zemlji, od lijepoga i časnoga do pokvarenoga.
7. Bijeli tartufi zimi, N. M. Kelby (Lumen)
Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare. Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa. A u srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama.

Publicistika:
1. Rat & Mir, Boris Dežulović (V.B.Z.)
Nova čitanka iz produktivne, uvijek provokativne Dežulovićeve publicističke kuhinje donosi opsežan izbor autorovih tekstova na temu hrvatsko-slovenskih odnosa, koje domaći čitatelji do sad uglavnom nisu imali prilike čitati. Objavljivani mahom na stranicama ljubljanskog Dnevnika, ovi publicistički biseri po tko zna koji put potvrđuju Dežulovića kao vrhunskog satiričara, lucidnog društvenog i političkog analitičara, ali i sjajnog stilista.

Izdvajamo:

1. 2666, Roberto Bolaño
2. Previše sreće, Alice Munro
3. Nahrani me, Roman Simić Bodrožić
4. Mjesec iznad Splita, Predrag Lucić
5. Optužena, Slavenka Drakulić
6. Sladoled od vanilije, Đurđa Knežević
7. Klub nepopravljivih optimista, Jean-Michel Guenassia
8. Mercedes-Benz. Iz pisama Hrabalu, Pawel Huelle
9. Riba-škorpion, Nicolas Bouvier
10. Ljeto hirovito, Vladislav Vančura

Književna događanja:

Sigurno znate kako je predblagdansko, blagdansko, međublagdansko i postblagdansko vrijeme siromašno kulturnim, pa tako i književnim događanjima. Jedino što je zasad na rasporedu je promocija filma 'Serbus Krleža' redatelja Željka Senečića u petak u Ogrizoviću.

Najave ostalih književnih događanja, ako ih bude, potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu