Rasknjižje, 21.-27.12.2009.

Nedjelja
20.12.2009.

Noviteti:

Proza:

1. Vjerojatno zauvijek, Gordan Nuhanović (Naklada Ljevak)
U četrdesetoj godini života glavni lik romana, slobodni umjetnik, odlučuje raskinuti loš brak te nakon deset godina iseljava iz kuće i izlazi na samačku scenu. Supruga je u šoku; kao dominantan član obitelji ona njegov odlazak doživljava kao osobni poraz.
2. Naši sakramenti, Utorkaši (V.B.Z.)
Oni su Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Alem Ćurin, Milorad Bibić Mosor, Goran Zloić, Zlatko Gall, Živko Skračić, Željko Barišić, Dražen ČulićAnte Tomić.
3. Konzerviranje, Julijana Adamović (V.B.Z.)
Druga zbirka priča dobitnice nagrade Kiklop za najbolji prvijenac 2008. za zbirku Kako su nas ukrali Ciganima. Slavonski blues koji je na 29 različitih načina tematiziran na stranicama ove knjige sadrži, uz prevladavajuću tugu, i mnoge šaljive tonove.
4. Demoni i novinari: Istinita priča o redakciji u recesiji, Milana Vuković Runjić (Vuković & Runjić)
Malo nakon sredine svoga životnoga puta, junakinja ove knjige nađe se u sredini koja je uvelike podsjeti na neki priručnik iz demonologije: samo što se ovoga puta s tajanstvenim i zlokobnim bićima ne susrećemo po skrivenim mjestima u tami, već u redakciji dnevnog lista.
5. Vrijeme rata i razonode, Pero Kvesić (Durieux)
Rodonačelnik suvremene hrvatske urbane proze ispisao je kroniku zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća svoga grada i zemlje: zabavno i malo gorko.
6. Svijet se raspada, Chinua Achebe (Novela media)
Klasik u svakome pogledu, ovaj lucidno ironičan roman promijenio je afričku i svjetsku književnost, te prvi puta omogućio da Afriku vidimo očima crnog čovjeka. Uzbudljiva pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda.
7. Kad svijeće dogore, Sándor Márai (Mirakul)
Ponovno otkriće ovog sjajnog romana, prvi put objavljenog 1942. godine, svrstalo je  Sándora Máraija uz bok velikana kao što su G.G. Marquez ili čak T. Mann. 
8. Crne misli, Franz Kafka (Šareni dućan)
Osam mjeseci, od rujna 1917. do travnja 1918., Kafka je proveo u češkom selu Zürauu. Prvoga dana nije htio napisati ni retka, jer mu je u tom mjestu bilo 'odviše ugodno' pa se pribojavao da bi mu svaku riječ 'prišapnulo zlo'.
9. Gotovo obične drame, Daniil Harms (Šareni dućan)
Neki će u ovim tekstovima prepoznati natruhe Gogolja ili možda Čehova, ali i uradaka poput dječjih spomenara i leksikona, anonimnih pisama i tajnih dnevnika, raznih zabavnih i dosadnih novina. Svi se ti komadići neprestano prepleću, stvarajući jedan novi umjetnički svijet.
10. Nigdjezemska, Jospeh O'Neill (Profil)
Knjiga je to koju mnogi proglašavaju najboljim američkim romanom koji tematizira 'svijet nakon 9/11'. Nigdjezemska počinje kao priča o nizozemskom bankaru Hansu koji nakon napada 11. rujna sa ženom i djetetom odsjeda u hotelu Chelsea.
11. Kraj igre, Ian Rankin (Profil)
Jesen u Edinburghu na zalasku je, kao i karijera detektiva Rebusa. Dok Rebus pokušava zaključiti nerazriješene slučajeve prije nego što ode u mirovinu, dogodi se ubojstvo.
12. Neka vrsta milosti, Toni Morrison (Profil)
Roman otkriva što leži pod površinom ropstva i što stoji na početku priče o šećeru, tom velikom ždrijelu koje je progutalo milijune života. To je dvosmislena priča o majci i kćeri, koja uznemiruje silovitošću svijeta u kojemu gesta milosti nosi nesagledive posljedice.

Poezija:

1. Uronjeni, Žarko Paić (Fraktura)
Nova zbirka poezije Žarka Paića otkriva izvanredan autorov poetski svijet u kojem se na najneposredniji i najjasniji način spajaju njegova filozofska razmišljanja, post-punk poetika i jasna etička komponenta.
2. Zbiljka, Miroslav Kirin (Vuković & Runjić)
Zbiljka se otvara slobodnom, ničim sputanom govoru koji progovara o svakodnevnim ljudskim dramama i sitnim bićima iz prirode. U novim pjesmama pjesnik osjeća granicu onog što promatra, onaj dio u koji više ne može ući, gdje on ostaje svoj.

Publicistika:

1. Velika svjetska rock enciklopedija, Zlatko Gall (Profil)
Najaktualnija i najopsežnija enciklopediju rocka na našem tržištu. U njoj se nalaze aktualizirane biografije izvođača u 900-tinjak enciklopedijskih jedinica, kao i potpun uvid u fenomen i ključne sudionike rocka.
2. Povijest bez dosadnih detalja, Ian Crofton (Profil)
Britanski povjesničar postavio je stvari sasvim drugačije; njegova povijest lišena je svih dosadnih dijelova - ne morate se gnjaviti pojedinostima svjetski važnih događaja; to je povijest u kojoj nema suhoparnih datuma bitaka i primirja, ni sterilnih analiza političkih odnosa među velikim silama.

Ostalo:

1. Nešto slatko, Ana Ugarković (Profil)
One koji se tek počinju upuštati u pripravljanje deserata ova će knjiga ohrabriti i potaknuti, a onim vještijima ponudit će pregršt divnih ideja i kombinacija. U ovoj kuharici hrvatska kuharska zvijezda nudi slasne recepte za pripremu pita, rolada, torti, krema, kolačića, uštipaka te kolača s voćem.
2. 100 omiljenih recepata, Rene Bakalović (Profil)
Prva kuharica vodećega hrvatskoga gastronoma, koji uspješno ujedinjuje znanje o hrani; iskren, vitalan, nehinjen i nepretenciozan hedonizam te strast za promoviranjem dobre hrane i svih onih vrijednih kuhara, vinogradara, maslinara, ribara, ratara, stočara, skupljača gljiva...
3. Srdačnost kao roba, Klaus Kobjoll (Profil)
Voditelj najjačega europskog ugostiteljskog tima i njegov kongresni hotel Schindlerhof već je sedmi put proglašen najboljim kongresnim hotelom u Njemačkoj, u ovoj knjizi odaje tajne svojeg uspjeha, koje se temelje na visokoj motivaciji zaposlenika.


Top liste:

Proza:

1. Basne o komunizmu: iz pera domaćih, divljih i egzotičnih životinja, Slavenka Drakulić*
2. Mother Funker, Velibor Čolić
3. Ide ko putar, Mary Novosel
4. Čudo u Poskokovoj Dragi, Ante Tomić
5. Razbijeni, Goran Gerovac*
6. Krojačnica Los Milagros, María Cecilia Barbetta
7. Dvorac ukrštenih sudbina, Italo Calvino
8. Stvari o kojima sam šutjela, Azar Nafisi
9. Understadt, Ivana Šojat-Kuči
10. Proljeće u Karolinentalu, Dragan Pavelić
(*novi ulaz)

Publicistika:

1. Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob: Ogledi iz rock i pop-kulture, Zlatko Gall*
2. Uljanice i duhovi, Zoran Kravar*
3. Zvučni zid, Borivoj Radaković, Arsen Oremović
4. O pričama, Richard Kearney
5. Zvjezdane staze i filozofija, A. Blaise, Jason T. Eberl, Kevin S. Decker
6. Salinger biografija, Paul Alexander
7. Mitologije, Roland Barthes
8. Bordel u plamenu, Zdravko Zima
9. Susret, Milan Kundera
10. Ženska psiha: prljavština, seks, zavist, ranjivost, Laura Kipnis
(*novi ulaz)

Poezija:

1. Uresi, Sead Begović
2. Vlaška 99, Tahir Mujči
3. Je li to sve, Drago Glamuzina
4. Lirika pasa, Miloš Živanović
5. Stabla visine, Predrag Vrabec*
6. Pivo ne ostavlja mrlje od kave, Robert Roklicer
7. Predmeti, Marko Pogačar
8. Jastučić za igle, Sandra Obradović
9. Kako mirišu knjige, Pavle Goranović
10. Gdje počinju ceste, Nikola Ðuretić
(*novi ulaz)


Književna događanja:

Prvi dio tjedna posvetite jednoj od tribina i promocija, a za drugu polovicu preporučujemo mirno uživanje u toplini doma s knjigom u rukama.

Ciklus tribina Grički dijalog u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u Profil Megastoru poziva vas na predbožićni tulum Zašto (ne)volimo božićni kič? Više o ovoj temi reći će Siniša Labrović, Damir Karakaš, Zrinka Pavlić i Zoran Ferić, 21. prosinca u 19 sati u Profil Megastoreu.

Osvrt na stvaralaštvo Igora Zidića, Ante Stamaća i Josipa Bratulića povodom 70. godine njihova života dio je programa Božićnog susreta Matice hrvatske 2009., koji će se održati također u ponedjeljak, točno u podne.

Ovaj tjedan spremio je za vas i dvije zanimljive promocije. Prva će se održati u 12 sati u ponedjeljak, u Studiju 1 Zagrebačkog plesnog centra, a riječ je o predstavljanju prve knjige u Biblioteci Kretanja Poetika suvremenog plesa, francuske teoretičarke Laurence Louppe. Promocija knjige Ekološki rječnik u stripu bez riječi odvija se u utorak 22. prosinca s početkom u 17 sati u dječjoj knjižnici Marina Držića, Držićeva 10, Zagreb. O kakvojj je točno zanimljivosti riječ, provjerite u našim Servisnim informacijama.

Želimo vam ugodne blagdane uz dobre korice u rukama!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu