Rasknjižje, 18. – 24.3.2013.

Nedjelja
17.03.2013.

Noviteti:

Publicistika:
1. Dobro. Čisto. Pravedno: načela nove gastronomije, Carlo Petrini (Algoritam)
Tri središnja načela takozvanog slow food plana su: hrana mora biti proizvedena prema načelima koji su u skladu s očuvanjem okoliša, one koji proizvode hranu mora se pravedno tretirati te hrana mora biti ukusna i zdrava. Naglašavajući upotrebu prirodnih, zdravih i organskih namirnica, Carlo Petrini objasnit će nam kako očuvati prirodnu bioraznolikost i zaštititi agrikulturalnu prasku u nestajanju, kojoj prijeti masovni konzumerizam.
2. Povijest grčke filozofije, Luciano de Crescenzo (Znanje)
Suvereno i s lakoćom baratajući činjenicama, Luciano de Crescenzo upućuje na važnost filozofije u današnje vrijeme i u našim životima. Autor na zabavan način otkriva neobične činjenice iz života velikih filozofa. Tako čitatelj saznaje da su Demokritovi nadimci bili Sprdalo i Mudrica, te da je njegov općepoznati bučni smijeh često bio predmet kritike u atenskim intelektualnim krugovima, dok Platona u čitavom životu nitko nije vidio nasmijanog.
3. Romantika je roba iz uvoza, Dario Grgić (Naklada Ljevak)
Za autora su podjednako važni i filozofija i sport i film, vješt je u lucidnom baratanju i ispreplitanju referenci i citata iz visoke i popularne kulture, no kao pisac načitanog srca, ili jednostavnije, kao iznimno znatiželjni i marljivi čitatelj koji se hrabro upušta u raspravu gdje god se pojavi važna tema, on odabire teži, a zapravo jedini stvarni put do istine.
4. Nema više heroja, Charles Bukowski (Šareni dućan)
Ovo je druga zbirka Bukovih 'nesabranih' poslastica (priča, kolumni, eseja i kritika), svojevremeno objavljenih u zabačenim i zaboravljenim trash i underground časopisima, te nekoliko dosad neobjavljenih tekstova. Knjiga se pojavila slijedom načela 'jer ste vi to tražili', kao sretna posljedica tražbine nezasitnog tržišta koje je, kao i u slučaju Hendrixa, Morrisona, Presleya, Casha i drugih legendarnih rock heroja, gladno novih i neotkrivenih snimaka/tekstova.
5. Što se mene tiče, Joseph Addison (Matica hrvatska)
Radi se o pedesetak eseja vrsna engleskoga stilista i estetičara Josepha Addisona o londonskoj kulturi svakodnevice na početku 18. stoljeća objavljeno je izvorno u čuvenu časopisu The Spectator, dalekoj preteči današnjih life-style magazina. Potkopavajući elitizam i diktat aristokracije i kraljevskoga dvora, Adison upućuje novonastali, gospodarski i politički sve jači i značajniji građanski sloj u pitanje ponašanja, ukusa i mode.

Ostalo:
1. Iz Splita na Scenu gledat, Viktoria Franić Tomić (AGM)
Naslov knjige je parafraza koja upućuje na Držićev predgovor Dunda Maroja gdje se Rim iz Dubrovnika gleda, a zapravo se prokazuju anomalije Dubrovnika i njegovih 'prvaka'. Strukturirana kao triptih, knjiga u svom središtu ima tri eseja o tri kanonska hrvatska pisca: Miroslavu Krleži, Marinu Držiću i Ivu Vojnoviću. Svakom od njih posvećeno je po jedno istraživanje.
2. Prakseologija hrvatske književnosti III., Branimir Donat (Fraktura)
Treća knjiga iz serije posvećena je modernizmu i postmodernizmu. U njoj su izabrani tekstovi koji se bave autorima 20. stoljeća, zenitizmom, Vidom, Andrićem, Šoljanom, Fabrijem, Ivšićem, hrvatskim borgesovcima, zabranjenim knjigama hrvatske književnosti, poznatim i nepoznatim autorima.

Izdvajamo:

1. Ispario, Georges Perec
2. Nuspojave, Woody Allen
3. 2666, Roberto Bolaño
4. Emaus, Alessandro Baricco
5. I još nešto, Eoin Colfer
6. Perenijalna filozofija, Aldous Huxley
7. Posljednja večera, Pawel Huelle
8. Bibliotekar, Mihail Elizarov
9. Taksim, Andrzej Stasiuk
10. Što biljke znaju, Daniel Chamovitz

Književna događanja:

Utorak donosi više književnih događanja: tribinu Strip-tease Matka Vladanovića na kojoj gostuje legendarni stripaš i animator Borivoj Dovniković Bordo, promociju knjige ‘Politika, kultura, identitet – interkulturalni dijalog’ Zlatka Kramarića i Angeline Banović Markovske, te popratna događanje nazvano 'Café Leipzig' organizirano uz izložbu ‘Proturječja – šezdeset godina Nagrade za mir Udruženja njemačkih knjižara’.

Dan poslije možete se pridružiti jednoj od promocija u DHK – prvo se promoviraju dvije nove knjige Dijane Rosandić, a potom nova zbirka pjesama ‘Neukradivo nebo’ Sonje Zubović.

U četvrtak se pridružite Booksa Book Clubu koji će ovoga puta razgovarati o knjizi Samoća primarnih brojeva talijanskog autora Paola Giordana.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu