Rasknjižje, 13. – 19.5.2013.

Nedjelja
12.05.2013.

Noviteti:

Proza:
1. Sindikat jidiških policajaca, Michael Chabon (Algoritam)
Što bi se dogodilo da je uoči Drugog svjetskog rata prihvaćen prijedlog o stvaranju privremenog utočišta za židovski narod na zapadnoj obali Aljaske? Michael Chabon poveo se za ovom historijskom mogućnošću i stvorio alternativni svijet u kojem zaista postoji Savezni okrug Sitka, privremena domovina za raseljene Židove iz rata. U toj izmaštanoj paralelnoj povijesti, država Izrael nije se uspjela održati na Bliskom istoku, a Židovi su stvorili svoj mali izolirani univerzum na rubu svijeta.
2. Ples na žici, Eduard Pranger (Hena com)
"Opisujući zgode koje izlaze iz naše svakodnevice, Pranger to najčešće čini u prvom licu. Upravo tako, poput majstora karikaturista, uočava onaj bitan groteskni detalj koji će, izdvojivši se iz nemarkantnog sivila običnosti, izraziti neku pravu istinu, sitnu, nealarmantnu, ponekad i nedovoljno dramatično, ali istinu koja svijet oko nas, onaj stvarni svijet, prikazuje kao slojevitiju i zanimljiviju stvarnost nego što ga obično gledamo." (Ludwig Bauer)
3. Aleja Viktora Bubnja, Teofil Pančić (Naklada Ljevak)
Ovo je petnaesta knjiga Teofila Pančića, i prva potpuno autobiografska, u kojoj između ostalog opisuje i godine svog odrastanja u Zagrebu. Većina stvari koje je do danas objavio Teofil Pančić kao da je pisana iz viđenja osobe kakvom smo mogli postati da nas nije ponijela ostrašćenost posljednjih dvaju desetljeća, gdje je teško reći je li gore ubijanje devedesetih ili izravnavanje računa nultih i desetih godina.

Publicistika:
1. Godina opasnog sanjanja, Slavoj Žižek (Fraktura)
Bila je to godina opasnog sanjanja. Godina 2011. nije iznenadila svijet samo različitim vrstama prosvjeda, od New Yorka preko Kaira do Londona i Atene, već i opskurnim destruktivnim fantazijama rasističkih populista od Mađarske i Arizone, sve do masovnog ubojice Andersa Breivika. Nezadovoljstvo i dalje tinja, bijes je sve veći, a novi se revolti množe. Zašto? Zato što, kaže Slavoj Žižek, događaji iz 2011. daju obrise nove političke ere.
2. Trenuci katarze, Tvrtko Jakovina (Fraktura)
Tvrtko Jakovina iznimno plastično i živo opisuje ključne trenutke svjetskih događanja te ulogu Hrvatske i Jugoslavije u njima. Kao i uvijek ide dalje od poznatoga te iz mnoštva podataka slaže novu, drugačiju sliku, punu nijansi, ispisujući nezamjenjivi priručnik o povijesti dvadesetoga stoljeća.
3. Za što sam se spremna potući, Ivana Simić Bodrožić (Profil)
"Rijetkost je u domaćem medijskom prostoru pronaći takvu spisateljsku potrebu za iskrenošću, žudnju da se pod svaku cijenu kaže vlastita istina o stvarima, pogotovo ako su te stvari nedodirljive, tabui i lažne svetinje. Ivana to radi bez agresivnosti ili želje da ostavi jak dojam, pomalo začuđena nad ludilom svijeta, nadmoćna kao i svi koji su u startu odbili pregovarati s vragom oko kompromisa. Ivana stoji iza svakoga svog znaka i riječi i iza naših praznina." (Olja Savičević Ivančević)

Ostalo:
1. Dobre strane iracionalnosti, Dan Ariely (V.B.Z.)
U svom novom hitu Dan Ariely proučava naše ponašanje na poslu i u privatnom životu, govori o neočekivanim pozitivnim i negativnim učincima nelogičnih odluka, istražuje zašto nas naše ponašanje, među ostalim, često odvede na krivi put u romantičnim vezama i poslovnim odnosima te zašto nas dovodi u iskušenje da varamo, lažemo i krademo. Njegova otkrića iznenađuju
2. Buddha ulazi u bar, Lodro Rinzler (Planetopija)
Lakoćom majstora i entuzijazmom gorljivog ljubitelja životne radosti, Lodro Rinzler će vas korak po korak uvesti u svijet osvještenijeg življenja. Ovo je knjiga nove generacije, namijenjena prvenstveno mladim ljudima koji u suludom tempu posao-zabava-dom-posao tragaju za odgovorima na osnovna životna pitanja. No svojom univerzalnom temom i odgovorima koje donosi, knjiga lako uspostavlja kontakt sa svim generacijama.

Izdvajamo:

1. Nuspojave, Woody Allen
2. Odrubljena glava, Iris Murdoch
3. Poetika progonstva, Ivana Peruško
4. I još nešto, Eoin Colfer
5. Taksim, Andrzej Stasiuk
6. Ispario, Georges Perec
7. Dezerter, Dinko Telećan
8. U Velebitu, Edo Popović
9. Negdje, Danijel Dragojević
10. Balkan: od geografije do fantazije, Katarina Luketić

Književna događanja:

Na samom početku tjedna, ako ste u Rijeci, posjetite zadnje dane Riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak.

Dan poslije možete birati između predstavljanja djela švedskog pisca Tomasa Tranströmera u DHK i Booksine tribine ‘Od korica do korica’ na kojoj je ovoga puta gošća Đurđa Knežević.

U srijedu, na Književnoj večeri sa Srđanom Sandićem gostovat će Sibila Petlevski.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu