Rasknjižje 10.10. - 16.10.2016

Subota
08.10.2016.

Noviteti:

Proza:

1. Bog mi je svjedok, Makis Tsitas (Oceanmore)
Bog mi je svjedok dirljiv je i urnebesan portret grčkog društva koji vjerno prikazuje njegove brojne boljke i proturječja. Hrisovalántis, simpatičan heroj obdaren smislom za humor i apsurd, nedavno je ostao bez posla i bori se s propadajućim zdravljem. 

2. La Templanza – vinograd života, Maríja Dueñas (Fraktura)
La Templanza – vinograd života novi je bestseler španjolske autorice Maríje Dueñas, koja se proslavila romanom Vrijeme između krojenja. Napeta i pustolovna, puna neočekivanih obrata i osjećaja, ova saga odvodi čitatelja na užurbane ulice Havane i u idilične španjolske vinograde dok sa strepnjom prati nove avanture njezina šarmantnoga glavnog junaka.

3. Wilimowski, Miljenko Jergović (Fraktura)
Miljenko Jergović u Wilimowskom hvata duh vremena, strahove i bojazni junaka različitih nacija, obrazovanja i zanimanja. Pripovijedajući o hotelu na kraju svijeta, o njegovoj vlasnici, njezinim gostima, bolesti i nadi, nogometu i ratu koji visi u zraku, Jergović više no ikada pripovijeda o našem vremenu, o herojima svakodnevice, optimizmu i smirenosti koja se može, možda, najlakše pronaći upravo negdje na kraju svijeta kada se sjedne na mirilo, na to mjesto na kojem su naši stari ostavljali tijelo pokojnika dok bi ga nosili do njegova posljednjeg počivališta.

Publicistika:

1. Teme i motivi hrvatske fotografije, Želimir Koščević (Meandarmedia)
Danas više nikomu ne pada na pamet da tzv. dokumentarnost  Atgetovih fotografija smatra mjerilom vrijednosti. Ma koliko se kritika fotografije čvrsto držala nekih svojih interpretacijskih načela koja gotovo u pravilu opisuju ono što se na slici vidi, malo tko bi fotografiju Miljenka Horvata povezao s poetikom protokonceptualne skupine Gorgona, Franju Pommera s ozračjem bidermajera u Hrvatskoj, Tošu Dabca s Metro-Goldwin-Mayerom ili Mia Vesovića s duhom šezdeset osme.

2. Ovo ovdje sam ja, Anda Bukvić Pazin (disput)
Kritički promišljajući i sustavno razmatrajući žanrovska obilježja literarnog dnevnika i njemu bliskih žanrova u kontekstu ženskog pisma u razdoblju oko 1800. godine, Anda Bukvić se usredotočuje na žanrovsko-teorijsku i književno-povijesnu raščlambu dnevničkih djelâ triju književnica njemačkog romantizma: Sophie Mereau Brentano, Bettine von Arnim i Rahel Levin Varnhagen von Ense. 

Događanja:

Ovaj tjedan program u Booksi počinjemo u utorak 11. listopada u 18 sati, s ciklusom tribina Krnja književnost, na kojoj će se pričati o prevoditeljima i prevođenju, a gostovati će prevoditeljica Ksenija Banović. U srijedu 12. listopada u 19 sati, Dijana Ćurković predstaviti će svoju zbirku pjesama Stihovi dna. U četvrtak 13. listopada u 19 sati dođite na predstavljanje knjige Bog mi je svjedok Makisa Tsitasa, dok sljedećeg dana u isto vrijeme navratite u Booksu na zatvaranje Međunarodnog festivala svjetske poezije - Brutal, na kojem će gostovati nekoliko međunarodnih pjesnika!

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu