Rasknjižje, 1.-7.3.2010.

Nedjelja
28.02.2010.

Noviteti:

Proza:

1. Otvoreno cijelu noć, David Trueba (Meandarmedia)
Kao što je rekao Ambrose Bierce, dom je jedino mjesto otvoreno cijelu noć, a u prvom romanu Davida Truebe riječ je o domu brojne i iznimno zanimljive obitelji Belitre.
2. Povijesti slučajeva, Kate Atkinson (Algoritam)
Za Jacksona Brodieja, bivšeg policajca s novom karijerom privatnog istražitelja, svijet se sastoji od jedne jedine računice – Izgubljeno s lijeve, Nađeno s desne strane – koju nikako da dovede u ravnotežu.
3. Zvijezda mora, Joseph O'Connor (Fraktura)
Roman jednog od najboljih suvremenih irskih pisaca govori o isprepletanju nekoliko ljudskih sudbina koje su vezane uz Irsku - napeti triler i istodobno roman o bračnoj prevari, sukobu s ocem, sukobu među klasama, incestu te bijednim ljudima koji nemaju izbora.
4. Slast na dnu pite, Alan Bradley (Naklada Ljevak)
Početak je 1950-ih, a na engleskom ladanju, gdje živi glavna junakinja ovog detektivskog romana Flavida de Luce, ljeto protječe dokono sve dok jednog jutra pod prozorom spavaće sobe Flavia ne pronađe neznanca koji umire pred njezinim očima.
5. Dani ruma, Hunter S. Thompson (Šareni dućan)
Osim novinarskog posla, osnovni pokretači radnje ovog romana su: vlaga, vrućina, alkohol, nervoza, požuda, ljubav, zabava, (ne)snalaženje u stranoj zemlji i među ljudima koje je tek upoznao, strah od starenja...
6. Nemilosrdni gadovi, Quentin Tarantino (Šareni dućan)
Vjerojatno u svijetu postoji još pokoji redatelj koji scenarije svojih filmova objavljuje u formi knjige, ali zacijelo samo zbog scenarija ovog redatelja čitatelji stoje u redu pred – knjižarama. Baš kao što zbog njegovih filmova stoje u redu pred kinodvoranama!
7. Sve poharano, sve spaljeno, Wells Tower (Profil)
Sa svojim vikinzima koji pljačkom pokušavaju odagnati zimsku melankoliju, svojim nes(p)retnim preljubnicima i razorenim obiteljima, svojim humorom, nasiljem, cinizmom i samilošću, ovo je jedna od najzapaženijih prošlogodišnjih zbirki pripovjedaka.
8. Oni koji nas spase, Jenna Blum (Naklada Ljevak)
Anna Schlemmer pedeset godina nije željela progovoriti o svome životu u Njemačkoj za vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Kao sveučilišna profesorica njemačke povijesti, njezina kćer se upusti u istraživanje prošlosti pa naposljetku otkrije bolnu i dirljivu istinu o majčinu životu.

Poezija:

1. Duša tilu, Petar Gudelj (V.B.Z.)
Autor u svojim pjesmama evidentira iskonske energije prirode i ljudskoga svijeta, sve u potrazi za iskonom samoga jezika. To je pjesništvo građeno na antitezi, na protivljenju, na tragediziranoj vjeri i istodobnoj sumnji u pojam.
2. U nebo i u niks - antologija hrvatskog pjesništva 1898-2009., Ervin Jahić (V.B.Z.)
Naslov ove antologije vrlo sretno polarizira – na semantičkoj razini – opredjeljenje prema idealizaciji, spiritualizmu i metafizici, s jedne strane, a prema ništenju, nijekanju i vulgarizaciji, s druge.

Publicistika:

1. Avatar: Povjerljivi izvještaj o biološkoj i društvenoj povijesti Pandore, Maria Wilhelm, Dirk Mathison (Algoritam)
Terenske bilješke i drugi podaci iz ksenobioloških istraživanja i znanstvenih laboratorija Razvojne direkcije akvizicija sastavljeni su u vodič kroz niz jedinstvenih vidova mjeseca Pandore.
2. Dva ruža i ljubavnik ili zašto su Francuskinje chick, Helena Frith Powell (Mirakul)
Autorica nas upoznaje s tajnom francuske ljepote i stila, profinjenosti i zamamnog chica, Dva ruža i ljubavnik ili zašto su Francuskinje chickstražuje strast Francuskinja prema svilenom rublju, parfemima i kremama, otkriva kako su seks i osobito zavođenje, ta važna vještina ali i ključ njihova samopouzdanja, dio kulture Francuskinja poput sira i vina...


Top liste:

Proza:

1. 42 / Pročitaj i daj dalje, Darko Macan
2. Zvijer, anđeo, sudac, Hrvoje Kovačević
3. Groblje manjih careva, Zoran Malkoč
4. Ogorčenje, Philip Roth*
5. Gubilište, Mirko Kovač
6. Posljednji harem, Peter Prange
7. Zadirivalište, Igor Rajki
8. Balkanska ruta, Danilo Brozović
9. Demoni i novinari: Istinita priča o redakciji u recesiji, Milana Vuković Runjić
10. Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, Maja Hrgović*
(*novi ulaz)

Publicistika:

1. Život s različitima: Koliko se međusobno poznajemo i razumijemo, Mirjana Krizmanić
2. Otporna na Hollywood: Ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova, Mima Simić
3. Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci? (O sociolingvistici animiranih filmova), Ivo Žanić
4. Drama ratne traume, Darko Lukić
5. POPizam, Andy Warhol, Pat Hackett
6. Radio - medij 20. stoljeća, Marina Mučalo
7. Požuda, Simon Blackburn
8. Altman, David Thompson
9. Seks, droga i čokolada: znanost užitka, Paul Martin
10. Nakon smrti Sancha Panze, Milivoj Solar
(*novi ulaz)

Poezija:

1. Profesija: Passenger, Nela Milijić
2. Okrutnost, Ivica Prtenjača
3. Može i kaktus, samo neka bode, Asja Bakić*
4. Zbiljka, Miroslav Kirin
5. Kako se kuha govedina, Maro Pitarević
6. Staza od ljubavi, Frano A. Zović*
7. Vlaška 99, Tahir Mujčić
8. Suvremeno hrvatsko pjesništvo - novi tekstovi, Zvonimir Mrkonjić
9. Predmeti, Marko Pogačar
10. O čemu misle varvari dok doručkuju, Tanja Stupar-Trifunović
(*novi ulaz)


Književna događanja:

Prve dane mjeseca ožujka započet ćemo na dobro vam poznatoj adresi Bookse i to u utorak. U programu Književnog budoara Od korica do korica voditeljica Miljenka Buljević ugošćuje Ivanu Simić Bodrožić ('Hotel Zagorje') i Mašu Kolanović ('Sloboština Barbie') koje će raspravljati o pitanjima kao što su - Što je to ratna književnost i kako o ratu pišu žene?

U gradu nas očekuje još nekoliko zanimljivih tema. U sklopu ciklusa tribina Grički dijalog HDP-a, o temi Cenzura danas: dobar sluga i/ili opasan gospodar? i drugim pitanjima raspravljat će moderatorice Jadranka Pintarić i Jagna Pogačnik i njihovi gosti: Zrinjka Peruško, Urša Raukar, Maja Sever, Pero Kvesić i Drago Perić u ponedjeljak, 1. ožujka, u 19 sati , u Profil Megastoru.

U prostoru KIC-a u utorak s početkom u 19 sati održat će se tribina pod naslovom Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci? (O sociolingvistici animiranih filmova). Kako Zagreb i Split vide sebe, jedan drugog i ostale, a kako ostali njih, zašto u sinkronizacijama nema Rijeke i Osijeka, slavonskih i istarskih govora…? Konačno, kojim jezikom govore negativci u crtićima? Dođite i doznajte…

Sve ostale podatke potražite u našim Servisnim informacijama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu