Page arrow

Radionica: Poezija otpora

Large 289007744 5206982859385490 2801835262563926699 n
Utorak
21.06.2022.

Uskoro se održava dvodnevna radionica iz ciklusa Poezija otpora! Detalji u nastavku!

Ovaj dugotrajni projekt nastao je iz zanimanja organizatora iz Centra za kazalište potlačenih POKAZ za koncept estetike potlačenih koji je u kasnoj fazi svog rada artikulirao poznati brazilski dramaturg, dramski pedagog i rodonačelnik kazališta potlačenih Augusto Boal. Na osnovu Boalovih razmišljanja o estetici posljednjih nekoliko godina POKAZ razvija vlastiti koncept “poezije potlačenih”.

Poezija se često smatra “elitnom” umjetnošću, par excellenceom za individualnu i individualističku kreativnu praksu. Što se, međutim, dogodi ukoliko poeziju pokušamo pisati kolektivno? Je li takvo što uopće moguće bez padanja u banalnost? I zašto, je li poezija u stanju artikulirati kolektivno iskustvo?

U posljednje vrijeme na popularnosti dobija tzv. aktivistička i angažirana poezija, koja otpor prepoznaje na razini sadržaja, onoga što pjesma govori, tj. njene po(r)uke. POKAZ puno više zanimaju specifične mogućnosti poezije kao teksta. Što je to poezija sposobna saopćiti, a da to nije nijedan drugi diskurs? Na koji način ona može pružiti otpor društvenim normama i represijama samom svojom formom, svojom nesvodivošću na ustaljene obrasce i kodove komunikacije? I kako mobilizirati te specifične potencijale?

Zadnjeg vikenda u lipnju pridružite se POKAZu u promišljanju ovih i sličnih tema, problema i pitanja!

Radionica će se održati 25. lipnja od 15 do 19h, te u nedjelju 26. lipnja od 12.30 do 16.30h u prostorijama udruge Vestigium u Zagrebu (Rudeška 142A). Radionicu će voditi dugogodišnji članovi Centra za kazalište potlačenih - POKAZ, uz to i sami pjesnici, Marinela Neralić i Dinko Kreho.

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje ili iskustvo u pisanju poezije. Potrebno je samo da poneste jednu pjesmu, iz kojeg kod razdoblja i podneblja i na kojem god jeziku bila pisana. Uz pomoć metoda kazališta potlačenih čitat ćete, kombinirati, istraživati različite spektre jezika, i kroz te interakcije pokušati stvarati poeziju. Polazi se od pretpostavke da je ne samo vrijedno, nego i značajno otvarati prostore poezije za demokratičnu participaciju i pokušavati kolektivno prisvojiti njena sredstva.

Prijaviti se možete na mail: ckp.pokaz@gmail.com. Facebook event je na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu