Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Promocija romana Menyhérta Lakatosa

Large za fotku%c5%be

S naslovnice knjige.

Utorak
22.02.2022.

Kako bi se popunile knjižne i knjižarske police novim i uzbudljivim naslovima, u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima dosad su našoj publici predstavljene brojne značajne knjige inozemnih autora. Tako smo, spomenimo samo neke, u posljednje vrijeme imali priliku čitati poeziju marokansko-francuskog pjesnika Abdellatifa Laâbija, knjigu o Muminima finske spisateljice Tove Jansson ili grafički roman Alpha spisateljice Bessore i crtača Barrouxa.

U izdanju iste biblioteke stiže nam i roman Slike u dimu romsko-mađarskog književnika Menyhérta Lakatosa, prvi veliki roman o istočnoeuropskim Romima romskog autora. U suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA", autor koji se smatra klasikom mađarske književnosti 20. stoljeća predstavit će se u četvrtak, 24. veljače 2022. godine u 18 sati u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu (Ulica Pavla Hatza 23/3).

Radnja romana prati život neimenovanog pripovjedača od njegove jedanaeste do sedamnaeste godine u romskome naselju u ruralnoj Mađarskoj, neposredno prije početka Drugog svjetskog rata i Samudaripena. Crpeći iz vlastita iskustva, autor je, s jedne strane, napisao Bildungsroman o odrastanju jednog dječaka, a s druge strane, ponudio pitoreskne pustolovine koje se nižu stranicu za stranicom. Bit će to prilika da se progovori o tragediji cijelog jednog naroda koja je vidljiva i u ovom iznimno osobnom romanu Menyhérta Lakatosa, koji je istovremeno i naturalistički iskren prikaz jedinstvenog ambijenta i neposrednog jezika Roma.

O ovom romanu, koji je stručna javnost opisala kao remek-djelo te ga usporedila sa svjetski poznatim romanom nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza Sto godina samoće, govorit će urednica Irena Španić i prevoditeljica Lea Kovács. U razgovoru o značajkama romske književnosti i tematici suvremenih romskih autora sudjelovat će i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, dok će razgovor moderirati Maja Grubišić.

Menyhért Lakatos (1926. – 2007.) rođen je u romskome naselju u Vésztőu u trgovačkoj obitelji. Završio je pučko učilište u Nagykőrösu. Radio je kao inženjer u Szarvasu i Nagykőrösu i kao direktor romske ciglane koju je i osnovao. Bio je svojevrsni ambasador svoje zajednice – sudjelovao je u istraživačkim projektima o Romima koji su provedeni na Sociološkom institutu Mađarske akademije znanosti i pisao o životu Roma u svojim knjigama. Osnovao je Kulturni savez Roma 1986. godine, a za predsjednika Kulturnog saveza Roma Mađarske izabran je 1988. godine. Bio je aktivan i u mnogim mađarskim društvenim i kulturnim organizacijama te član predsjedništva Mađarske kazališne družine. Književna djela, romane, bajke, priče, poeziju i TV scenarije, objavljivao je od 1970. godine. Dobio je brojne nagrade – Nagradu Attila József, Nagradu Füst Milán, Nagradu za knjigu godine, Lovorov vijenac Republike Mađarske, Nagradu za životno djelo Državne romske samouprave i druge.

Promocija će se moći pratiti preko live streama na VBZ Croatia YouTube kanalu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu