Page arrow

Promocija knjige 'Stroj se gasi i druge priče'

Large za fotku

S naslovnice knjige 'Stroj se gasi i druge priče'.

Ponedjeljak
28.11.2022.

Biblioteka Fantastična knjižnica Malih zvona postala je bogatija za još jedan vrijedan naslov! Radi se o knjizi poznatog autora koja će nam omogućiti da ga upoznamo u novom svjetlu, pri čemu je reflektor uperen u fantastičnu književnost.

Knjiga kratkih priča Stroj se gasi i druge priče Edwarda Morgana Forstera predstavit će se u utorak, 29. studenog 2022. u 20 sati u knjižari-galeriji Kabinet Malih zvona. O njoj će govoriti prevoditelj Goran Čolakhodžić i urednik Josip Čekolj, dok će razgovor moderirati Sanja Lovrenčić.

Ova zbirka sadrži izbor od sedam priča E. M. Forstera u kojima čitatelji mogu prepoznati teme i motive kojima je bio zaokupljen i u slavnim romanima (Soba s pogledom, Howards End, Put do Indije). Priče su u zbirci labavo povezane fantastičnim elementima, dok im je zajednička tema odnosa čovjeka prema prirodi. 

Međutim, jedna od priča izdvaja se i tematski i stilski – Stroj se gasi. Jedina je koja se približava žanru znanstvene fantastike i jedina koja je smještena u „daleku” budućnost, barem iz autorove perspektive ranog 20. stoljeća. Napisana 1909. godine, prije urušavanja „stabilne” monarhističke Europe i kolonijalističkih carstava, prije strahota Velikog rata i pandemije španjolske gripe, prije golemog tehnološkog i medicinskog napretka koji su iznjedrili svjetski ratovi, priča istovremeno očarava i plaši svojom proročanskom vizijom. Čitatelji će zasigurno prepoznati i pomalo jezivu sličnost suvremenog svijeta, izraslog na pandemiji koronavirusa iz 2020. godine, s onim kojim vlada Stroj. Jednako tako, vjerojatno će u nekim dijelovima osjetiti bliskost s likovima i fenomenima koje je autor zamišljao u dalekoj budućnosti, koja je ustoličena tehnološkim napretkom čovječanstva.

Edward Morgan Forster (1879. – 1970.) jedan je od najznačajnijih britanskih književnika 20. stoljeća. Velik ugled u svjetskoj književnosti stekao je romanima Soba s pogledom (1908.), Howards End (1910.) i Put do Indije (1924.). Posthumno mu je objavljen roman Maurice 1971. godine. Priče sakupljene u ovoj zbirci, naslovljenoj Stroj se gasi i druge priče, prvi put su prevedene na hrvatski jezik. Izbor je to iz manje poznatih Forsterovih djela – zbirki priča The Eternal Moment and Other Stories (pisane između 1903. i 1914.; ukoričene 1928.) te The Celestial Omnibus and Other Stories (1911.). Priče iz obiju zbirki objavljene su zajedno u Collected Short Stories 1947. godine. 

Preporučujemo da vrijeme do ove promocije skratite podsjetnikom na Sobu s pogledom koja je za preuzimanje dostupna na stranici Besplatne elektroničke knjige.

Svi koji su željni dobre kratke priče, vidimo se u Kabinetu Malih zvona!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu