Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Proglašen dobitnik natječaja Lapis Histriae 2021

Large 71646537 1212153818969351 4705891599169617920 n

Foto: Facebook.

Četvrtak
27.05.2021.

Žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2021, koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Goran Vojnović, proglasio je pobjednika. Najbolju priču na temu solidarnosti na natječaj je poslao Bojan Krivokapić.

Na 16. međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu SOLIDARITÉ ove su godine pristigla 154 teksta na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Krivokapić (Novi Sad) nagradu je doio za priču Die andere Seite der Welt.

U užem izboru za nagradu bile su sljedeće priče: Skalpel Roberta Raucha (Pula), Dnevnik mikrosvemira Hrvoja Perice (Split), Revolucija i ja Darka Tuševljakovića (Beograd), Drevesa v Berlinu Veronike Simoniti (Ljubljana) i Obiteljski album Tomislava Ribića (Varaždin).

''Priču Bojana Krivokapića odlikuje nelinearna naracija, montaža je to kraćih i dužih prizora u čijem je središtu dijalogičnost, nagla izmjena perspektiva i pjesnički osjećaj za ritam i figurativnost jezika. Ova izlomljenost i 'iščašenost' pripovjednog tijeka podupire ulazak u unutarnji svijet Ide Karminski, u kojem nasljeđe prošlosti – koju glavni junak iščitava iz slika, fotografija, predmeta, odjeće i namještaja u kući – više ne postoji. Pokretač Idinog svijeta imaginacija je i projekcija odlaska; nekad melankolična, a nekad očajna žudnja za bijegom iz zatvorenosti iz tog zapuštenog doma i onemoćalog tijela. Veličina i neizmjerna humanost ove priče nalazi se u tome što Idin njegovatelj, glavni junak i pripovjedač, odbacuje kućna 'pravila reda' i prihvaća sve uloge koje mu Ida daje: on je njezin suputnik na imaginarnim putovanjima, njezin učitelj, ispovjednik, on je ljubav iz njezinih snova. Njih dvoje zajedno, u razgovoru, a ne u tišini, grade dom 'auf der anderen Seite der Welt', na drugoj strani svijeta'', rekao je žiri.


Izvor: Forum Tomizza

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu