Prodaje se Jaguar Teda Hughesa

Nedjelja
01.01.2012.

Skulptura Jaguar koju je 1967. godine načinio britanski pjesnik Ted Hughes bit će prodana na aukciji koju organizira obitelj Hughes. Skulpturu, fotografija koje je uopće prvi put javno objavljena u britanskom Observeru prije nekoliko dana, britanski mediji odmah su proglasili nekom vrstom samo-egzorcizma poznatog pjesnika nakon suicida njegove supruge Sylvije Plath nekoliko godina ranije.

Riječ je o jednoj od dvije poznate skulpture jaguara koje je Hughes izradio četiri godine nakon što je Plath 1963. godine oduzela sebi život. Slom Sylvije Plath mnogi su povezivali s činjenicom da ju je  Hughes napustio zbog Assie Wevill, iako postoje i drugačija mišljenja.

Skulptura je dugačka tek nešto više od petnaest centimetara i na čelu ima ugravirano 'A', što neki tumače kao mogući simbol za Assia, ili pak 'adulterer'.

Inače, Hughes je neko vrijeme 50-ih godina radio u londonskom zoološkom vrtu gdje je posebno promatrao ponašanje velikih mačaka. Osim toga, poznata je i njegova pjesma 'Jaguar', kao i kasnije pjesme 'Second Look at a Jaguar' i 'Jaguar Skin', od kojih ova posljednja nikad nije bila objavljena. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu