Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Reakcije Međunarodnog PEN centra protiv rata u Gazi

Large foto

Foto: Al Araby, PEN International.

Srijeda
22.11.2023.

Međunarodni PEN centar objavio je priopćenje vezano uz rat u Gazi. Tekst na engleskom jeziku u cijelosti pročitajte na linku, a u nastavku donosimo slobodan prijevod:

PEN International je užasnut rastućim brojem civilnih žrtava i katastrofalnom humanitarnom situacijom u Gazi. Organizacija poziva na trenutni prekid vatre, zaštitu civila, uključujući oslobađanje svih talaca, i prekid opsade Gaze.

"Neprihvatljivo je neselektivno nanošenje štete nedužnim civilima, bilo da je rezultat napada Hamasa ili bombardiranja izraelskih snaga. Blokiranje isporuke brze i učinkovite humanitarne pomoći Gazi utjecat će samo na nedužne civile. Takvo ponašanje nedvojbeno krši međunarodno humanitarno pravo i mora se odmah zaustaviti. Odluka o prekidu vatre mora se donijeti odmah. Neka humanost pobijedi", izjavio je Burhan Sönmez, predsjednik Međunarodnog PEN-a.

Sukladno informacijama Ministarstva zdravstva Gaze od 23. listopada, broj žrtava tragično je porastao na 12 700 Palestinaca poginulih u izraelskim napadima na Gazu. Više od 62 posto žrtava su žene i djeca, a ukupan broj ozlijeđenih premašio je 29 800 osoba.

Dana 21. listopada, prijelaz Rafah prema Egiptu djelomično je ponovno otvoren prvi put od 8. listopada, olakšavajući ulazak 20 kamiona s osnovnim potrepštinama, uključujući hranu, vodu i medicinske potrepštine. Količina dobara koja je ušla iznosi svega 4 posto prosječnog dnevnog uvoza u Gazu prije sukoba, daleko nedovoljna je za osnovne potrebe nakon dana potpune blokade. Govornik UN-ove agencije za izbjeglice Palestine istaknuo je da je prije sukoba u Gazu svakodnevno ulazilo 500 kamiona, uključujući komercijalne kamione i barem 100 kamiona s humanitarnom pomoći, od kojih je 45 bilo za prijevoz goriva.

Dostave pomoći, koje nisu uključivale gorivo potrebno za rad generatora za desalinizaciju vode i opskrbu bolnica električnom energijom, uslijedile su nakon potpunog obrušavanja Izraela 9. listopada, čime je prekinut pristup vitalnim potrepštinama poput hrane, vode i lijekova, između ostalog.

Od 7. listopada, barem 42 posto svih stambenih jedinica u Gazi uništeno je, postalo neuseljivo ili oštećeno, prema informacijama Ministarstva stanovanja u Gazi. Preko 1000 osoba proglašeno je nestalima i "pretpostavlja se da su zarobljeni ili preminuli ispod ruševina" u Gazi, prema podacima Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA). Od 2,2 milijuna Palestinaca koji žive u Gazi, 1,5 milijuna sada su interno raseljene osobe.

Izrael mora odmah prestati s bombardiranjem Gaze i ukinuti svoju 16-godišnju blokadu zrakoplovnog, kopnenog i pomorskog prometa, omogućujući odmah pristup humanitarnoj pomoći.

Hamas mora odmah i bezuvjetno osloboditi sve izraelske civilne taoce, bez dodatnih uvjeta i štete, te odmah prestati s neselektivnim ispaljivanjem raketa prema Izraelu.

Ujedinjeni narodi i njihove članice moraju poduzeti sve potrebne korake kako bi posredovali u trenutačnom prekidu vatre i osigurali pravedno rješenje sukoba. To bi trebalo uključivati trenutačni prestanak 56 godina duge izraelske okupacije svih palestinskih područja, u skladu s međunarodnim pravom, te raspuštanje desetljećima dugog nametnutog sustava apartheida nad Palestincima.

Daljnje informacije, novosti i druga očitovanja Međunarodnog PEN-a pratite na linku.

Izvor: PEN International.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu