Predrag Matvejević (1932 - 2017)

P. Matvejević na festivalu Subversive (Foto: Ivana Biočina / Wikipedia )
Četvrtak
02.02.2017.
Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i talijanski državljanin, jedan od najpoznatijih regionalnih publicista Predrag Matvejević preminuo je 2. veljače nakon duge i teške bolesti.
Rođen je u Mostaru 1932. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao je romanistiku i diplomirao u Zagrebu. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967. Primio je počasni doktorat u Francuskoj (Perpigman) i dva u Italiji (Genova, Trieste) te 2002. na Sveučilištu Džemal Bijedić u Mostaru. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1959. do 1991. predavao je francusku književnost. Za vrijeme rata jedno vrijeme živio je u Francuskoj i do 1994. bio predavač na sveučilištu Nouvelle Sorbonne. Potom je u Italiji od 1994. do 2007. predavao hrvatski i srpski jezik i obje književnosti na Sveučilištu La Sapienza u Rimu. 
Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Njegov Mediteranski brevijar tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.
Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta lijevo orijentiranoga časopisa Novi Plamen. Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Europskoga povjerenstva.
Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.
Bio je politički aktivan u više lijevih inicijativa i stranki. U srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo proglasilo ga je počasnim građaninom. U obrazloženju je navedeno kako je "kao književnik i esejist učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH".

***

izvor: Večernji list
Možda će vas zanimati
Kritike
11.04.2010.

KRITIKA 70: Predrag Matvejević

Enciklopedijski upućen, stilski virtuozan, slikovit i duhovit, Matvejević je najupečatljiviji u završnome akcentu...

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu