Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poziv na radionice 'Kako pričati o pročitanom?'

Large kako pisati o pro%c4%8ditanom  3
Četvrtak
11.04.2024.

Sezonu Booksinog kritičkog druženja sa zajednicom otvaramo organiziranjem tri edukativne radionice u sklopu projekta „Kako pričati o pročitanom?”.

Pred vama su pozivi na:

- radionicu književne kritike za starije generacije;

- radionicu kritičkog čitanja i izražavanja za osnovnoškolsku djecu;

- međugeneracijsku poetsko-dramsku radionicu zajedničkog pisanja.

Detalji slijede.

Radionica književne kritike za generaciju 55+

Ako ste pasionirani čitatelj/ica starije generacije (55+) i želite izoštriti svoje kritičko mišljenje, upoznati osnove žanra književne kritike i objaviti svoju književnu kritiku na portalu Booksa.hr, prijavite se!

Na dvodnevnoj radionici 4. svibnja od 14 do 18h i 5. svibnja od 10 do 14h Booksin neumoljivi kritičar Vladimir Arsenić će polaznicima/ama prenijeti teorijska i praktična znanja kritičkog čitanja i pisanja književne kritike, a potom će u narednim mjesecima i mentorirati rad polaznika/ca na pisanju kritika.

Prije objavljivanja kritike na portalu Booksa.hr. urednica portala Ivana Dražić uputit će sudionike/ce u osnove uredničkog rada na tekstu i s njima proći uređivački postupak.

Radionice kritičkog čitanja i izražavanja

Ako je vaše dijete radoznali knjiški moljac ili zaljubljenica u razgovore o knjigama i ima između 10 i 14 godina, radionice kritičkog čitanja i izražavanja pravo su mjesto za njega i nju.

Četiri dvosatne radionice, čije ćemo termine uskoro objaviti, posvetit ćemo osnovama interpretacije književnog teksta i izražavanju kritičkih stavova o pročitanome. Na radionicama ćemo čitati i pričati o dvije knjige suvremene domaće i dvije knjige svjetske književnosti, a spremamo i goste/šće iznenađenja.

S vama će se družiti zvijezda vodilja naših čitateljskih klubova, književna kritičarka Anja Tomljenović.

Poetsko-dramska radionica

Kada već budete samouvjereno baratali alatima književne kritike, upustit ćete se zajedno u avanturu zajedničkog pisanja na dvodnevnoj poetsko-dramskoj radionici uz pomoć kazališnih metoda i tehnika i uz navigaciju pjesnika i pisca Dinka Krehe i pedagoginje Marinele Neralić. Skupa ćete prikupiti jedinstveni fond riječi te ćete iz tog jezičnog kolaža asocijativnim nizom i kolektivnim odlukama graditi svoju zajedničku pjesmu koju ćemo izložiti u klubu Booksa. 

O prijavama

Ovo vrijedi i za stariju i za mlađu generaciju: za prijavu na radionice pošaljite prikaz omiljene vam knjige u 5 rečenica na mail booksa@booksa.hr (s naslovom maila "Kako pričati o pročitanom?") do 24. travnja. Ne časite časa, zašto da samo drugi kritiziraju, usvojite i vi kritički pogled na književnost, a i svijet! 

O projektu

Projekt „Kako pričati o pročitanom?“ bavi se dvjema ranjivim ciljnim skupinama koje su ujedno i sudionici aktivnosti: djecom i starijima, a cilj mu je povećati interes za književnost i književna događanja među djecom i starijom populacijom, te im, davanjem praktičnih znanja i vještina, omogućiti da postanu ne samo korisnici programa, već i aktivni sudionici i stvaraoci u polju književnosti. Projekt odgovara na detektirane probleme specifičnim metodološki osmišljenim aktivnostima u namjeri da potakne i interes za kritičkim čitanjem književnosti kao društveno relevantne aktivnosti koja razvija uvid u suvremeno društvo i ulogu pojedinca u njemu.

U sklopu ovog projekta razvoja publike organizirat ćemo 3 edukativne radionice: radionicu književne kritike i mentorski rad za starije generacije (6 polaznika/ca), radionicu kritičkog čitanja i izražavanja za osnovnoškolsku djecu  (10 polaznika/ca) te međugeneracijsku poetsko-dramsku radionicu zajedničkog pisanja (samo za sudionik/ce prve dvije radionice).

Kroz ove tri specifično dizajnirane radionice, od kojih će se svaka baviti drugačijim pristupom stvaralaštvu u književnom polju, kombiniranjem praktičnog i teorijskog rada u polju književne kritike i dramske pedagogije osnažit će se njihovi vlastiti kapaciteti kritičkog mišljenja i potaknuti sudjelovanje u književnoj produkciji i društvenom životu. Time će se posljedično potaknuti i njihove čitateljske navike, interes za književnost i književna događanja te spremnost za izražavanje mišljenja i kompetencije za uključivanje u širu raspravu u društvu. Izabrani su stoga iskusni voditelji radionica koji su etablirani književni kritičari i stvaraoci koji će polaznicima kroz interaktivni radionički format pružiti osnovna teorijska i praktična znanja iz pisanja književne kritike, artikulacije kritičkog mišljenja te pisanja.

Projekt „Kako pričati o pročitanom?” financiran je sredstvima Ministarstva kulture u okviru programa razvoja publike.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu