Počast za Mayu Angelou

Četvrtak
19.09.2013.
National Book Award službena je američka državna nagrada, a Literarian Award je počasna verzija te nagrade koja se dodjeljuje za životno djelo. Ove godine ta će nagrada biti dodijeljena 85-godišnjoj američkoj spisateljici Mayi Angelou
Harold Augenbraum, direktor fondacije za dodjelu nagrade, obrazložio je ovu odluku: "Rad doktorice Angelou mnogo je više od riječi na papiru. Ona je desetljećima bila u prvim redovima u borbi za društvenu pravdu te je postala simbol iskupljujuće snage književnosti u suvremenom svijetu."
Angelou je ranu fazu života provela u siromaštvu te se bavila prostitucijom i plesanjem u striptiz-baru i lokalnom kazalištu. Kasnije je surađivala s Martinom Lutherom Kingom, pisala novinarske članke i eseje, režirala i producirala predstave, radila televizijske emisije, doktorirala i predavala na fakultetu. Stalno je aktivna u borbi za političku jednakost. Napisala je čak sedam autobiografija, pet knjiga eseja, brojne zbirke poezije i romane. 
Uz Angelou, počasnu medalju National Book Awarda dobit će E.L. Doctorow, 82-godišnji pisac historijske fikcije. 
izvor: Huffington Post
foto: York College ISLGP

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu