Pisci protiv nasilja

Nedjelja
30.10.2011.

Mirni prosvjed u Oaklandu prije brutalnog napada policije

Posljednjih tjedana velik broj poznatih svjetskih pisaca stao je na stranu prosvjednika koji su 'okupirali' Wall Street. Prosvjed se u međuvremenu pretvorio u globalni fenomen, a mnogobrojni intelektualci, književnici i javne ličnosti odlučili su progovoriti o neizdrživoj situaciji na kugli zemaljskoj.

Svi ti prosvjedi, na čelu s onim glavnim u New Yorku, otkuda je sve krenulo, do sad su tekli relativno mirno, uz izuzetak nereda u Rimu, što je pak povezano s katastrofalnom ekonomskom situacijom u Italiji i nemuštim Berlusconijevim 'reformatorskim' pokušajima.

No, prošli tjedan u kalifornijskom gradu Oaklandu stvari su se drastično promijenile. Naime, tokom mirnih prosvjeda 'Occupy Oakland' u utorak stotine policajaca upalo je među aktiviste i počelo ih nemilice mlatiti, koristeći se pritom gumenim mecima i tzv. 'flash' granatama u brutalnom i manijakalnom razbijanju demonstranata. Među ostalim, 24-godišnji Scott Olsen dobio je hitac gumenog metka u glavu te se nalazi u bolnici gdje se doktori danima bore za njegov život. Ozljeđeno je nekoliko desetaka ljudi, a više od sedamdeset je uhapšeno.

O slobodi govora i novinskog izvještavanja u Americi nakon 2001. najbolje govori zabrana vlasti medijima da dokumentiraju sukobe policije i prosvjednika u Oaklandu.

Nakon ovih događaja više od pedeset pisaca potpisalo je peticiju u kojoj osuđuju postupke policije i njihovo nasilje u obračunu s prosvjednicima. U tekstu književnika protiv nasilja vlasti stoji sljedeće:

"Kao autori, pisci, urednici, kritičari i filmaši čitave zemlje mi vjerujemo da su sloboda govora i okupljanja temelji demokracije. Tražimo da prestanete s policijskim akcijama odmah te da se prestane s nasiljem prema prosvjednicima kao i njihovim pravom na pozivanje na Prvi amandman."

Autori su posebno bijesni na gradonačelnicu Oaklanda, koju drže direktno odgovornim za nasilje, "Vi ste kao gradonačelnica odgovorni za akcije vaše policije koja se ponijela sramotno – napadajući i prebijajući mirne demonstrante, kojima su špricali suzavac u oči. Dopustite da pravo na slobodu govora i okupljanja ima svoj dan, ali i svoju noć, i zaustavite stravično nasilje i brutalnost vaših policijskih snaga."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu