Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pisci diljem svijeta pružili podršku stradaloj djeci u Gazi

Large artboard 9 8 2x 2  s550
Utorak
13.02.2024.

Pisci i spisateljice diljem svijeta udružili su se kako bi knjige pružile nešto svjetla u tragediji i time omogućile humanitarnu pomoć.

Neprekidni napadi Izraela na Gazu odnijeli su živote više od 11 500 palestinske djece i ozlijedili desetke tisuća drugih.

Save the Children procijenio je da, u prosjeku, desetoro djece iz Gaze svaki dan gubi jedan ili više udova. Od listopada, više od 1000 djece podvrgnuto je amputaciji jedne ili obje noge. Zbog namjernog osiromašenja zdravstvenog sustava Gaze, kao i velikog nedostatka zdravstvenih radnika i medicinskih potrepština, mnoge od tih amputacija izvedene su bez anestezije.

U nastojanju da pruži očajnički potrebnu medicinsku podršku ozlijeđenoj djeci, grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji vođena spisateljicama Soniom Faleiro i Fatimom Bhutto te književnom agenticom Juliom Churchill pokrenula je online kampanju pod nazivom Books for Gaza.

Books for Gaza okupila je globalnu koaliciju pisaca kako bi se prikupila sredstva za ozlijeđenu djecu koja odlaze Fondu Ghassana Abu Sittaha. Misija Fonda je prijevoz kritično ozlijeđene djece i njihovih skrbnika iz Gaze u Libanon radi kirurške, medicinske, psihološke i socijalne skrbi, te postavljanje dugoročnog plana skrbi za svako dijete, s ciljem da im pomogne da se vrate u svoje zajednice gdje će nastaviti svoj život što je normalnije moguće.

Knjige su se u ograničenom broju primjeraka i s potpisom autora i autorica mogle nabaviti za donaciju od £35 ili nešto više funta. Tako su se na popisu našle knjige Sally Rooney, Laure Groff, Arundhati Roy, Abdulrazaka Gurnaha, Colsona Whiteheada, Rupi Kaur i brojne druge.

Kampanja upravo danas, 13. veljače završava, a veseli nas što možemo podijeliti vijest kako su knjige rasprodane, inicijativa je prikupila sredstva i prešla zadani cilj!

Sredstva odlaze u prijeko potrebnu svrhu, a ovo je jedan u nizu primjera kako književnost ipak može promijeniti djelić svijeta koji nas okružuje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu