Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ovaj vikend pratite KROKODIL

Large plakat 01 724x1024
Petak
27.08.2021.

Od 26. do 29. kolovoza 2021. u Beogradu se održava trinaesto izdanje jednog od najznačajnijih regionalnih književnih festivala KROKODIL. Pod simboličnim nazivom Borders Vs. Frontiers okuplja brojne svjetske i regionalne književnice i književnike na čitanjima, razgovorima, tribinama i debatama. 

Programi se odvijaju u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u Centru za kulturnu dekontaminaciju te u Jugoslovenskoj kinoteci, a večernji program ispred Muzeja može se pratiti i online, uz kupovinu karte.

Svečano otvorenje festivala održalo se u četvrtak, 26. kolovoza, a obilježila su ga dva svjetski poznata imena, škotski dramski pisac Irvine Welsh te britanski književnik i filmaš Hanif Kureishi koji su razgovarali s Mimom Simić i Galebom Nikačevićem te čitali ulomke iz svojih proznih djela.

Petak, 27. kolovoza rezerviran je za Igora ŠtiksaOgnjenku LakićevićAnu MilošDamira Karakaša i Elvedina Nezirovića te za online uključenje Aleksandra Hemona, a poseban dio večeri posvećen će biti sjećanju na Bekima Sejranovića. Ulomke iz njegovih djela čitat će Leon Lučev, dok će u razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem o njemu govoriti izdavač Ivan Bevc te spisateljica i pjesnikinja Milica Vučković.

Treće večeri festivala, 28. kolovoza, predstavit će se Dragan MarkovinaIvana BodrožićKatarina MitrovićKristian Novak, Semezdin Mehmedinović i Saša Stanišić, koji će sudjelovati online, a najavit će se i konferencija Histoire pour la liberté koja u nedjelju zatvara festival. 

U okviru Debatnog programa održavaju se tribine, panel diskusije i okrugli stolovi koji se bave najaktualnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture. Program u subotu otvara predstavljanje projekta Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike u kojem će sudjelovati spisatelji Marćin Viha i Darko Tuševljaković te prevoditelj i pisac Migel Roan uz moderaciju Aleksandra Božića. Zatim slijedi debata Borders vs Frontiers u kojoj će uz poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe sudjelovati i pisac Elvedin Nezirović te kosovski novinar i kulturni radnik Arif Muharemi, a razgovor će moderirati Ljubica Gojgić.

U nedelju slijedi regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja zapadnog Balkana raspravljati o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija.

Tijekom završne večeri festivala, u nedjelju, 29. kolovoza, predstavit će se se posljednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom Mladost, kao i integralno izdanje, a u razgovoru će sudjelovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora. Festival će zatvoriti konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će sudionici razgovarati o odgovornosti povjesničara i nepovjesničara za kreiranje povijesnih narativa i politiku sjećanja, a sudjelovat će Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad i Milivoj Bešlin, uz moderaciju Dragana Markovine i Tvrtka Jakovine.

Organizator festivala je Udruženje KROKODIL, a za više informacija pratiti ga možete na web stranicama i Facebooku.


Izvor: KROKODIL

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu