Od Aspergera do bestselera

Ponedjeljak
25.02.2013.

Čini se da posljednjih dana cvjetaju ruže (nekim) debitantima koji ubiru milijunske cifre za prvi roman.

Tako će i Graeme Simsion dobiti 1,2 milijuna funti za roman o čovjeku koji pati od Aspergerovog sindroma, neurološkog poremećaja sličnog autizmu. Ljudi koji pate od ovog poremećaja obično imaju natprosječnu inteligenciju, opsesivno znanje o pojedinim temama i socijalno su neprilagođeni. Ovaj poremećaj odličan je materijal za roman budući da se istovremeno radi o stanju sa zanimljivim i komičnim simptomima (ukolilo ga gledamo s distance), ali i o ozbiljnom poremećaju koji osobi bitno otežava život.

U Simsionovom romanu The Rosie Project pratimo sveučilišnog profesora genetike Dona Tillmana, osebujnog intelektualca koji ne zna da pati od ovog sindroma. Kad Tillman odluči pronaći ženu uz pomoć znanstveno konstruiranog upitnika, počinju njegove nevolje.

Simsionov rukopis izazvao je nevjerojatnu pomamu među izdavačima. Naposljetku su prava na izdavanje prodana u više od 34 države svijeta, a prava za S.A.D. otkupio je Penguin. Njegovo djelo prvo je postalo hit u Australiji gdje ga je prošlog mjeseca objavio lokalni izdavač Text, a sad će ovo djelo vjerojatno postati popularno diljem svijeta.

izvor: The Guardian
foto: TheTherapist

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu