Page arrow

Novi siječanjski naslovi

Large novo

Kolaž.

Petak
03.02.2023.

Osim novogodišnjih odluka, siječanj nas je počastio i brojnim stranim naslovima, stoga smo razmotrili što je 2023. godina donijela u naše knjižare iz različitih dijelova svijeta. Tražite li neku novu knjigu kojom biste prikratili vrijeme, bacite oko na našu listu, možda vam baš ona olakša izbor knjiga.

Izdvojili smo neke zanimljive naslove, a brzinski smo bacili pogled i unatrag, kako bismo bili sigurni da nam ništa nije promaknulo ni tijekom prosinca. S tim knjigama nikad dosta opreza!

Na našem radaru pojavila se tako kratka proza Mary Shelley pod nazivom Smrtni besmrtnik u nakladničkoj kući Mala zvona, po prvi put u hrvatskom prijevodu. Volite li Frankensteina i ljubitelj ste znanstvene fantastike i horora, zaljubit ćete se u ove priče u kojima duh najavljuje skoru smrt, alkemičar slučajno daruje beskonačan život, a đavolji patuljak krade tijelo. 

Za ljubitelje publicistike, evo i dva nova naslova. 

Planetopija je objavila knjigu Vjera, nada i krvoproliće, nastalu u suradnji Nicka Cavea i njegovog novinara i prijatelja Seana O'Hagana. U petnaest poglavlja bave se pitanjima vjerovanja, umjetnosti, glazbe, slobode, tugovanja i ljubavi. Cave javno progovara o previranjima i događajima koji su mu promijenili život, svjestan da artikulirajući svoju ranjivost ne pomaže samo sebi, već i drugima.

U V.B.Z.-u se smjestila knjiga Alessandra Baricca The Game. Radi se o britkoj esejističkoj analizi, istovremeno i kontemplaciji, koja, iz perspektive tehničkog napretka pripadnika boomerske generacije, propituje sveobuhvatne, upravo tektonske dosege digitalne revolucije u čijoj epohi živimo. Postavlja se pitanje: jesmo li svjesni onoga što postajemo?

Naš mini pregled doveo nas je i do dva naslova iz Mozaik knjige. Prvi je triler Jasona Rekulaka Teddy u kojemu se dadilja, bivša ovisnica, brine za petogodišnjaka koji počinje skicirati jezive crteže u slatkoj kućici tik do šume na rubu imanja... Uh, samo od ove rečenice slutimo da se priprema nešto jezivo. S druge strane i na jednom drugom imanju u Engleskoj, dirljivi povijesni roman Rhys Bowen Vrt pobjede progovara o junakinji Emily Bryce koja, usprkos velikoj životnoj tuzi, svoju nadu pronalazi u doprinosu zajednici.

S Frakturinih polica izdvojit ćemo dva romana koja snažno tematiziraju žensko iskustvo.

Žena bez imena Vanesse Montfort knjiga je o prešućenoj ženskoj povijesti, pisanju, žrtvi i upornosti. Točnije, o prvoj španjolskoj dramatičarki Maríji Lejárragi koja je, kako je nedavno otkriveno, autorica djela koja je potpisivao njezin vrlo poznati suprug, također dramatičar. U romanu se prate dvije paralelne radnje, Maríjin nepredvidiv život s početka dvadesetog stoljeća i mlada redateljica Noelija koja u sadašnjosti pokušava postaviti predstavu za koju vjeruje da je djelo Maríjina muža. Sve je začinjeno s protagonistima poput Garcíje Lorce ili Jimeneza, uz velike glazbenike poput Falle i Stravinskog.

Sljedeći roman počinje novinskom viješću koja radikaliziranu muslimanku Sayu M. optužuje da je izazvala požar u kojemu je stradalo više stanara jedne zgrade. U Nas tri Shida Bazyar piše o savezu triju mladih žena i bezuvjetnom prijateljstvu, a svakoj takvoj knjizi se izuzetno veselimo. 

Nismo zaboravili ni na naše najmlađe čitateljice i čitatelje, a vjerujemo da će ova knjiga biti zanimljiva i odraslima. Naše književno istraživanje poslalo nas je čak do svemirskih prostranstava, i to zahvaljujući knjizi Za to vrijeme na Zemlji Olivera Jeffersa objavljenoj u Profilu. Autor donosi svoje jedinstveno gledište na suživot u jedinom domu koji poznajemo i uspoređuje naše teritorijalne sukobe s bratom i sestrom koji se svađaju na stražnjem sjedalu automobila, koji se u trenu pretvara u svemirsku letjelicu. Slikovnica je dio vrlo zanimljive umjetničke instalacije Naše mjesto u svemiru – veličanstvene makete Sunčeva sustava.

Ne znamo kako se vama čini, ali nama svaka naša lista prebrzo završi, stoga nastavljamo pratiti naše izdavače i željno iščekivati nove naslove!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu