Page arrow

New Voices from Europe 2017.

Large extra large nathalie ronveaux Nathalie Ronvaux u Booksi
Utorak
21.03.2017.
Međunarodni žiri sastavljen od predstavnika prestižnih književnih festivala i institucija odabrao je deset najzanimljivijih europskih pisaca i spisateljica u usponu, s ciljem promocije njihovog rada u idućih godinu dana. Imena deset Novih glasova Europe (New Voices from Europe) objavljena su na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga u sklopu projekta Literary Europe Live
Riječima voditeljice projekta Alexandre Büchler: "Naših prvih deset Novih glasova Europe odabrali smo u travnju prošle godine. Otad su imali priliku predstaviti svoj rad na raznim književnim festivalima diljem Europe i van nje, njihova su djela prevedena na više jezika, a neki od njih osigurali su ugovore za prijevode svojih knjiga. Sigurno je kako su ove spisateljice i pisci postali poznatiji na međunarodnoj književnoj sceni i od ovih su susreta imali kreativne i profesionalne koristi. Radujemo se radu s našim novo odabranim piscima i spisateljicama te predstavljanju njihovog rada široj publici."
Prošle godine među deset Novih glasova Europe našli su se hrvatski pisac Zoran Pilić i makedonska književnica Rumena Bužarovska, a ove godine u izbor je ušla Asja Bakić, pjesnikinja, prozaistica, prevoditeljica i urednica feminističkog portala Muf, koja je porijeklom iz BiH, a već godinama živi i radi u Zagrebu. 
Ostali Novi glasovi Europe 2017. su rumunjski pjesnik i prevoditelj Andrei Dósa, latvijski pisac, prevoditelj i kritičar Arvis Viguls, poljska pjesnikinja i filmska redateljica Bronka Nowicka, flamanska pjesnikinja Charlotte Van den Broeck, velški pisac Llŷr Gwyn Lewis, španjolski pisac i novinar Manuel Astur, luksemburška pjesnikinja Nathalie Ronvaux, francuska prozaistica i novinarka Sophie Divry te islandska vizualna umjetnica i književnica Steinunn G. Helgadóttir.

Nakon predstavljanja na Londonskom sajmu knjiga, prvi nastup deset Novih glasova Europe bit će na književnom festivalu Kosmopolis koji se od 22. do 26.3. održava u Barceloni. U sklopu festivalskog programa spisateljice i pisci održat će javna čitanja, susrest će se s lokalnim izdavačima, agentima i organizatorima književnih događanja te će dobiti profesionalne savjete kako da razviju međunarodnu književnu karijeru.

Projekt Literary Europe Live vodi udruga Literature Across Frontiers. Više o Novim glasovima Europe može se pronaći na njihovoj web stranici.
Možda će vas zanimati
Video
Homepage bakic lewis 28.09.2017.

AUDIO: Asja Bakić i Llŷr Gwyn Lewis u Booksi

Poslušajte gostovanje u sklopu programa 'Zagreb Reads Europe' i jedinstvenu recitaciju poezije na velškom jeziku.

Piše: Tomislav Augustinčić

Intervju
Homepage lev 25.01.2017.

'Književni prijevod uklanja osjećaj drugosti'

Razgovarali smo s Paulom Ferreirom, direktorom portugalske udruge Booktailors koja organizira festival 'Literatura em Viagem' u Matosinhosu.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu