Nagrada za 'Narcopolis'

Srijeda
30.01.2013.

Nagrada DSC dodjeljuje se najboljim djelima koja su "inspirirana regijom, narodima, kulturama ili dijasporom Južne Azije". Ove godine nagrada je dodjeljena indijskom piscu Jeetu Thayilu za roman Narcopolis. "Narcopolis miješa fantaziju i stvarnost kako bi kreirao moćnu priču", izjavio je pjesnik K. Satchidandan, predsjednik žirija.

Thayilov roman temelji se na njegovoj osobnoj borbi protiv ovisnosti o opijumu. Thayil je stoga usporedio svoj roman s 'noćnom morom' i zaključio da "ima sreće što je živ i može pričati o tome". To je prvi roman 52-godišnjeg autora, poznatog primarno po poeziji. Roman je postigao značajan uspjeh: osim što mu je priskrbio nagradu DSC, Thayil se našao i u užem krugu za ovogodišnju nagradu Man Booker.

Thayil je i prvi indijski pisac koji je dobio nagradu DSC. (Doduše, nagrada se dodjeljuje tek treću godinu.) Thayil će tako dobiti 50.000 dolara nagrade. Uz Thayilov roman, u užem krugu našli su se The Wandering Falcon (Jamil Ahmad), The Good Muslim (Tahmima Anam), River of Smoke (Amitav Ghosh), Our lady of Alice Bhatti (Mohammed Hanif) i The Walls of Delhi (Uday Prakash).

izvor: BBC News
foto: Zettelkasten

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu