Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ministarstvo gasi požar

Large knjige Foto: World's Direction
Ponedjeljak
29.05.2017.
Ministarstvo kulture i Zajednica nakladnika i knjižara najavili su nove državne mjere u sektoru knjige i nakladništva, potaknute nedavnim slomom Algoritmovog lanca knjižara.
Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice, objasnio je da se direktna šteta za izdavače zbog Algoritmovog sloma procjenuje na oko 30 milijuna kuna. Naime, u slučaju stečaja Algoritma MK, njihova dugovanja prema izdavačima neće se imati odakle namiriti. Stoga bi nove mjere Ministarstva trebale biti spasonosne, mada u daleko manjim iznosima od stvarnog duga Algoritma MK prema izdavačima.
Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, objasnila je da su "ciljevi unutar ove proračunske godine usmjereni osiguranju distribucijskih kanala i likvidnosti, a da se pritom ne smanji broj novih naslova". Ministarstvo je nedavno imenovalo Vijeće za knjigu koje je počelo raditi na prvoj rundi otkupa knjiga. Ministrica je najavila da će prve isplate izdavačima biti krajem lipnja, potom u rujnu, a zatim nakon Interlibera u studenom. Ukupan iznos predviđen za otkup knjige je oko 12 milijuna kuna. Lani je za to utrošeno devet milijuna.
Uz to, ministrica je najavila drugu mjeru: novi natječaj u okviru 'Poduzetništva u kulturi' kojim je za nakladništvo namijenjeno dva milijuna kuna. Bit će to izvanredni natječaj, uz redovni koji je zaključen prije nekoliko dana. 
Naposljetku, ministarstvo razmatra da ove godine raspiše još jedan natječaj za potporu izdavaštvu kako bi se zaustavio trend pada novih naslova prisutan proteklih par godina. "Išlo bi se prema većim pojedinačnim iznosima potpora profesionalnim nakladnicima kojima je to primarna djelatnost", najavila je ministrica.
Istaknula je da dodatni novac za pomoć izdavaštvu izdvaja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je ove godine predvidjelo tri milijuna kuna za otkup knjiga za školske knjižnice (dok je lani taj otkup iznosio 300 tisuća kuna). Za sljedeći proračun predviđa se, istaknula je ministrica, vraćanje otkupa znanstvene knjige što bi trebalo biti u resoru MZOS-a.
Predstavljene mjere tek su gašenje vatre, a od srednjeročnih Ministarstvo planira osmisliti mjere za stimuliranje knjižarske djelatnosti. Na tome će raditi sa Zajednicom nakladnika, a konkretnije smjernice još nisu predstavljene. Također se čeka i usvajanje Nacionalne strategije poticanja čitanja.

***

izvor: tportal
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage rh granica 01.10.2017.

Granični slučaj

Kad se u književnoj politici zadnji put provela mjera koja nije bila kratkoročna sanacija štete od prethodnih kratkoročnih mjera?

Piše: Luka Ostojić

Kritike
Homepage 261096092 9bc8ad81b4 z 22.09.2014.

Na preskok

Debitantska zbirka Filipa Žganjara 'Skok preko kože' pati od prevelike opreznosti, ali pokazuje da na mladog pjesnika u budućnosti treba računati.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu