Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Aktualni književni natječaji

Large dizajn bez naslova   2024 02 22t120026.699
Četvrtak
22.02.2024.

Lako je izgubiti se u moru informacija, stoga smo marljivo pročešljali trenutnu ponudu književnih natječaja i okupili ih na jednom mjestu. Vjerujemo da će se u raznolikoj ponudi naći ponešto zanimljivo i za autore i izdavače. 

Donosimo vam kronološki poredane aktualne natječaje s istaknutim rokovima, a detalje i uvjete za prijavu na svaki od njih potražite na priloženim linkovima. 

Pred nama je sedamnaesti tportalov natječaj za najbolji hrvatski roman. Izdavači ili autori mogu se prijaviti do 29. veljače, a na poveznici pronađite formular za prijavu. Tko će biti idući pobjednik nakon Magdalene Blažević i njezina romana U kasno ljeto, saznat ćemo u lipnju.

Nezaboravni likovi sastavni su dio svake dobre priče i rado ih čitamo i prisjećamo ih se. Dvanaesta metaFORA poziva da se posebna pozornost posveti upravo likovima priča, kako bi se kroz naraciju razvili njihovi neponovljivi, jedinstveni karakteri. Knjižnica Vladimira Nazora poziva pisce i spisateljice svih generacija i afiniteta, početnike ili već afirmirane da pošalju svoje priče do 15. ožujka.  

Do istog datuma, dakle 15. ožujka, traži se i najuspješniji dječji roman kojemu će se dodijeliti književna nagrada „Mato Lovrak“. Detalji su ovdje, a veselimo se idućem najboljem naslovu za najmlađe čitatelje i čitateljice.   

Podsjetit ćemo i na VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman koji traje do 25. ožujka. Pridružite se nizu autora i autorica koji su dobili ovo priznanje, od prošlogodišnjeg laureata Nebojše Lujanovića, Dragana Juraka, Žarka Jovanovskog do Olje Knežević i drugih. 

19. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae raspisao je natječaj za kratku priču na temu Gramatika zaborava. Razmislite o pričama u kojima zaborav može biti neutralni filter, može se koristiti kao režimsko oružje za represiju, ali može biti i uvjet za iscjeljenje, za budući (su)život: svi ti momenti ulaze u njegovu „gramatiku“. Prijave traju do 31. ožujka.

Evo još jednog izazova – Gradska knjižnica Požega poziva vas da osmislite jednominutnu priču! Radi se o kratkom proznom tekstu koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama. Natječaj je otvoren do 1. travnja, a ovdje su svi detalji i uvjeti za prijavu.

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića objavila je natječaj za kratku priču Zaprešićka kratka priča za autore s područja Grada Zaprešića i zaprešićkoga kraja (općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje). Iskoristite inspiraciju svog lokalnog kraja, napišite priču i ne čekajte posljednji tren – 15. travnja – da je pošaljete. 

U tijeku je i šesti po redu natječaj za kratku priču Biber. Razmislite o temama pomirenja, pričama koje doprinose boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, kao i o svim pričama koje otvaraju puteve za gradnju izvjesnije, sigurnije i slobodnije budućnosti za sve. Naoštrite pera ili se prihvatite tipkanja po tipkovnici i prijavite se do 26. svibnja

U slučaju da niste dobri s fiksnim rokovima i lako zaboravljate datume, natječaji Prozak i Na vrh jezika trajno su otvoreni za autorice i autore do 35 godina, a nagrade se dodjeljuju za prozni i pjesnički rukopis! Evo i detalja na linku.

Mi ćemo i dalje budno promatrati sve aktualnosti, a do novog pregleda – puno sreće svima!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu