Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Mi ovo nikad nismo izjavili'

Large fotka

Foto: Facebook 'Blissful Quotes'

Srijeda
23.02.2022.

Nedavno smo svjedočili dosta nezgodnom slučaju u kojemu su na površinu isplivali brojni problemi. Ne, u ovom slučaju ne radi se o problemu razlikovanja originalne fotografije kune na drvetu od njezinog ekvivalenta na poleđini našeg eura (s kojim se, moramo dodati, tako neustrašivo nosila Komisija za novac).

U poplavi #fakenewsa, Booksino Vijeće za kontrolu izvora i autorskih prava u književnosti vrijedno, temeljito i svakodnevno provjerava vjerodostojnost književnih citata na Internetu. Možda će se koja pogrešno pripisana rečenica nekome činiti kao smiješna stvar, ali naše Vijeće vjeruje kako su citati svojevrsno kulturno dobro. Autor kakve dobre i slojevite misli koju nasljeđuju buduće generacije zaslužuje barem priznanje. 

Zamolili smo Vijeće da nam iznese najkritičnije rezultate svog istraživanja, odnosno da nabroji poznate rečenice koje se pogrešno pripisuju određenim književnicima. Podatke na vrhu liste dijelimo s vama, tako da ne pogriješite prilikom citiranja u nekom javnom govoru i demotivirate publiku svojim nastupom. Pripazite i pri stavljanju citata u spomenare (jesmo li baš toliko stari…?) ili pri njihovu dijeljenju na društvenim mrežama. 

"Čitamo da bismo znali da nismo sami." 

Jedan od najpogrešnije citiranih autora je C. S. Lewis. Štoviše, autoru Narnijskih kronika toliko su puta pogrešno pripisani neki citati da je na istu temu napisana i knjiga dugačkog naziva The Misquotable C.S. Lewis: What He Didn't Say, What He Actually Said, and Why It Matters u kojoj su skupljeni najteži prijestupi. Izdvojili smo našeg osobnog favorita, pri čemu nam je jasno kako je ovdje došlo do zabune. William Nicholson izrekao je ovu lijepu misao o čitanju u scenariju koji je napisao za film Zemlja sjenki (1993.), prema predlošku C. S. Lewisa. 

"Budi svoj, svi ostali su već zauzeti."

O identitetu je mnogo razmišljao i pisao Oscar Wilde. No ova rečenica vjerojatno je samo kompilacija nekoliko misli o identitetu kojima se autor romana Slika Doriana Graya tijekom godina bavio.  

"Ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš."

Uh, oh, čak je i naša bivša predsjednica upala u zamku pogrešne atribucije i na Twitteru krivo pripisala ovaj citat Voltaireu. Autorica ove poznate izjave jest Voltaireova biografkinja Evelyn Beatrice Hall koja je objavila dvije knjige vezane uz središnju figuru francuskog prosvjetiteljstva: The Life of Voltaire (1903.) i The Friends of Voltaire (1906.). Smatra se da je Hall napisala spornu rečenicu koja zagovara slobodu govora kao ilustraciju Voltaireovih uvjerenja. 

"Ako ne čitaš novine, onda nisi informiran. Ako ih čitaš, onda si dezinformiran."

Ova izreka trebala bi odati počast (ili kritizirati?) novinarstvu i često se pripisuje Marku Twainu. Književni detektivi zaslužni za opovrgavanje ove zabune dodali su kako bi Twain mogao i cijeniti ovdje skrivenu ironiju: novinari pišu u novinama o nepouzdanosti novinskog pisanja i citiraju nepouzdan izvor koji bi svjedočio o toj nepouzdanosti. Uostalom, postoji internetski arhiv koji bilježi čitav niz izreka koje Twain nikad nije rekao. 

"Zaljubljen sam u gradove u kojima nikad nisam bio i u ljude koje nikada nisam upoznao."

Jedno se vrijeme ova rečenica tako uporno dijelila na društvenim mrežama, da se John Green morao oglasiti YouTube videom kako bi objasnio da on tako nešto nikada nije rekao. Autor popularnih romana Krive su zvijezde i Gradovi na papiru priznao je kako se uglavnom ne sjeća pisanja potonje knjige jer je u tom trenutku (2015.) od njezinog objavljivanja prošlo sedam godina. 

Ovdje ćemo se zaustaviti jer nam je dosadašnje znanje o svijetu dovoljno poljuljano. Prilikom opsežnog i temeljitog istraživanja, Booksino Vijeće prišapnulo nam je još jedan nevjerojatan podatak. Saznali smo da ni Marija Antoaneta nije zgroženo uzviknula "Neka jedu kolače!" pariškoj masi. Ovdje treba povući granicu, sad više zaista ničemu ne vjerujemo. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu