Magda Dulčić Todorovski (1965 - 2016)

Srijeda
04.05.2016.
U 51. godini života preminula je animatorica i ilustratorica Magda Dulčić Todorovski.

Bavila se ilustriranjem knjiga, udžbenika te knjiga za djecu i slikovnica za mnoge manje i veće izdavačke kuće u Hrvatskoj. Stripove i ilustracije objavljivala je u Patku, reviji otvorenoj autorima nekonvencionalnijeg izričaja, zatim u Poletu, Večernjem listu, Studentskom listu, Comiconu i Arkzinu, kao i u časopisima za djecu Oblutak i Prvi izbor. Sudjelovala je na svim važnijim izložbama stripa u Hrvatskoj te na brojnim samostalnim izložbama.
Animirane filmove radila je za Luna film i Zagreb film, a osim kao animator, na nekim je projektima radila i režiju. Na Festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1987. godine kao glavni crtač u filmu Leptiri osvojila je nagradu za crtež, a za film Mladić s ružama na festivalu u Kairu nagrađena je Zlatnom ružom Kaira. 

Magda Dulčić Todorovski je sa svojim suprugom, strip autorom i piscem Zvonkom Todorovskim djelovala u multimedijalnoj strip grupi Divlje oko koja je nastojala propitivati strip ne kao masovni medij, nego kao sredstvo izravne, neposredne komunikacije umjetnika s publikom. Stoga su mnogi stripovi rađeni unutar Divljeg oka svjesno namijenjeni gledanju u galeriji.

Njezin mentor, strip crtač i animator Krešimir Zimonić opisivao je njezine rane radove kao ženski tok svijesti, potpuno netipične za tadašnju strip produkciju i lišene zahtjeva tržišta. Stripom Grad žena Dulčić Todorovski je dala snažan doprinos ženskom stripu, pa ju je Zimonić označio kao začetnicu ženskog stripa.

***

izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu