Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kul u gradu: Jerko Mihaljević

Large novo

S naslovnice knjige 'Putar i parizer'.

Četvrtak
24.11.2022.

U zraku je neobična mješavina nogometnog i (pred)adventskog raspoloženja, a mi vam predlažemo da kraj studenog zaokružite s jednim kul književnim eventom.

U srijedu, 30. studenog u 19 sati u Knjižari Ljevak održat će se tribina Kul u gradu koja će ugostiti Jerka Mihaljevića i njegov prvijenac Putar i parizer. Roman je postigao vrlo dobar uspjeh, našavši se u polufinalu t-portalove književne nagrade prošle godine.

Kako ljeto provode četvorica prijatelja Domba, Ronko, Crni i Tomi, kvartovski frendovi zašli u dvadesete, što im daje smisao, a što ga oduzima, ukratko bi moglo naznačiti asocijaciju na ovaj roman. O spomenutom, pa i o pisanju u književnosti i pisanju u drugim formama, kao i o "generacijskim temama", o svemu tome s autorom će razgovarati Sanja Baković.

"...iako je ovo debitantska knjiga, teško da bi se moglo naći nešto da joj se zameri. Svakako, roman Putar i parizer upečatljiv je za čitaoce prevashodno zbog svoje sadržine, dok njegova forma nije naročito inovativna, ali ja ipak ne znam da sličan roman koji se bavi sličnom temom na tako prodoran način postoji u savremenoj regionalnoj književnosti. Iako junaci pričaju dijalektom, to nije prepreka za uživanje onih koji njime ne pričaju, a čini mi se da ni lokalna boja ne oduzima ništa od univerzalnosti priče. Štaviše, effortless nazivi poglavlja (površinski značajan pojam pozajmljen iz radnje poglavlja, recimo Vrhnje ili Osam), pa i samog romana, čine mi se izuzetno modernim i zapadnjačkim.

Očigledno, posredi je jedan svež glas, neopterećen regionalnim književnim nasleđem, osetljiv na kontekst, ali osvežavajuće nepreokupiran istorijom, posledično lišen sentimentalnosti toliko potpuno da ga to odvaja od gotovo svega što se kod nas danas piše i smešta u tradiciju savremene svetske književnosti koja je tek u izgradnji", zaključila je o romanu Booksina kritičarka Dunja Ilić

Radi se o posljednjoj ovogodišnjoj tribini u knjižari Ljevak, stoga preostaje samo klik na Facebook event kako biste potvrdili svoj dolazak u srijedu!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu