Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kontraplan: Annie Ernaux na velikom ekranu

Large still 1

Iz filma 'Događaj'. 

Srijeda
23.11.2022.

Ako ste tip koji nakon filma jednostavno ne može otići doma, razmišljate o socijalnoj uvjetovanosti protagonista, na koji način prostor usmjerava radnju i koji su to redateljevi komentari o svijetu ubačeni kao filmski easter eggs, vjerojatno ste već primijetili super program Kontraplana u Kinu Kinoteka koji o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina.

U ponedjeljak nas očekuje razgovor vezan uz Nobelom nagrađenu književnicu Annie Ernaux koju će pratiti projekcije filmova Samo strast i Događaj. Knjigu Događaj, da podsjetimo, objavila je Booksa zajedno s Mamom u biblioteci Prijatelji.

O Annie Ernaux, njezinom stilu i temama, mjestu u suvremenoj književnosti te izazovima prevođenja i adaptacije u drugi medij u ponedjeljak, 28. studenog u 20 sati u Kinu Kinoteka će razgovarati Milena Ostojić, prevoditeljica Ernauxina romana Događaj i Eribonova Povratka u Reims (Multimedijalni institut, 2019.), zatim Marija Ott Franolić, književna kritičarka, teoretičarka i stručnjakinja za teme ženske povijesti i ženskih autobiografskih tekstova, dok će razgovor moderirati književna kritičarka, urednica i esejistica Ana Fazekaš.

Podsjetimo, Ernaux je razvila jedinstven i prepoznatljiv stil na granici autobiografije, esejizma i fikcije. U svojim djelima pruža fascinantan pogled na francusko društvo u drugoj polovici 20. stoljeća provučen kroz prizmu osobnog iskustva, a pritom se na inovativan način bavi pitanjem klasnog i rodnog identiteta, pišući pritom i o autonomiji ženskog tijela, žudnje, rada i obrazovanja. Njezino pismo utjecalo je i na neke od najpopularnijih autora današnjice, kao što su Didier Eribon i Édouard Louis.

Uoči razgovora, u ponedjeljak u 18 sati na rasporedu je Samo strast redateljice Danielle Arbid, adaptacija Ernauxina istoimenog djela u kojem kroz priču o seksualnoj vezi s ruskim diplomatom tematizira pitanja ženske žudnje i strasti te njezine reprezentacije u književnosti. Film je izabran u službenu selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2020. godine, a sama knjiga – inače prvi prijevod nekog Ernauxina djela na hrvatski – nedavno je reizdana u izdanju kuće Vuković & Runjić te u prijevodu Ele Agotić.

Sljedeći dan, u utorak 29. studenog u 18 sati na rasporedu je Događaj, Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan. Riječ je o izrazito dojmljivu ostvarenju inspiriranom jednim od najpoznatijih djela Annie Ernaux, u kojem kroz potresno iskustvo prekida trudnoće u Francuskoj 1960-ih pruža fascinantan uvid u represiju nad ženskim tijelom kroz medicinu, pravo i ostale društvene mehanizme. 

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka nastao s ciljem da očuva i popularizira angažiranu, kritičku i raspravljačku dimenziju odlaska u kino, ali i da gledatelje potakne da već poznate filmske naslove promisli u kontekstu srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Dosad su održana izdanja posvećena ulozi arhitekture u Parazitu Bonga Joon-hoa, prikazu suvremene umjetnosti u Kvadratu Rubena Östlunda, ulozi Dine Franka Herberta u znanstvenoj fantastici te značenju Davida Bowieja u popularnoj kulturi i kinematografiji, a neke od snimki dostupne su na YouTube kanalu kina Kinoteka.

Više informacija o programu potražite na linku

Vidimo se u Kinu Kinoteka!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu