Književni koktel

Srijeda
09.11.2011.

Damon Albarn iz Blura izjavio je kako je Blur snimio singl kako bi spasili Notting Hill karneval. Bend je pjesmu snimio u suradnji s pjesnikom Michaelom Horovitzom no neposredno prije nego što je trebala biti objavljena vlasti su ipak dopustile održavanje ove poznate londonske kulturne manifestacije, koja je došla u pitanje zbog ovoljetnih velikih nereda u Londonu. Zbog toga pjesma ipak neće biti objavljena. Riječ je o spoken-word tipu stvari, gdje na Blurovoj muzičkoj pozadini Horovitz recitira svoje stihove. "Stvar je bila relevantna oko otprilike 12 sati, a sad nije nimalo aktualna", rekao je Albarn za NME. "Ne mogu reći kako pjesma nije imala svoj trenutak. Da je karneval odgođen, a hvala bogu da nije, vjerojatno bi je objavili – ovako ništa od toga."

Da je singl kojim slučajem objavljen to bi bio tek drugi singl ovog benda nakon 2003, godine. Iako je bilo govorkanja kako bend radi u studiju nitko nije očekivao suradnju s Horovitzem, poznatim Beat pjesnikom i osnivačem lista New Departures. Albarn je nastupao na Olimpijadi poezije koju je organizirao Horovitz gdje je citirao dio pjesme 'Gorillaza Stylo'.

Inače Albarn, koji trenutno svira u bendu Rocketjuice and the Moon, projektu u kojem sudjeluju i Tony Allen i Flea, autor je opere 'Doctor Dee' koja će svoju premijeru imati narednog lipnja u London National Opera, a za koju se od prošlog tjedna mogu kupiti karte.     

****

Od prije nekoliko dana vlasnici Kindlea mogu se služiti Amazoneovom velikom knjižnicom, koja omogućuje Amazonovim korisnicima da posude maksimalno jednu digitalnu knjigu mjesečno bez ograničenja trajanja posudbe. Knjižnica još uvijek nema posebno impresivan broj naslova, no za početak tu je pet tisuća knjiga na dispoziciji. Knjige iz digitalne biblioteke mogu se čitati isključivo na Amazoneovim Kindle uređajima: Kindle, Kindle Touch, Kindle Keyboard ili Kindle Fire. Ne može se koristiti druge tablete ili mobilne uređaje i čitače konkurentskih kompanija. Korisnici moraju uplatiti 79 dolara za godinu dana korištenja usluge Amazoneove digitalne biblioteke.  

****

Zvuči savršeno prigodno da su u doba urušavanja kule od karata zvane globalni kapitalizam nagradu FT/Goldman Sachs Business Book of the Year dobili Abhijit Banerjee i Esther Duflo za knjigu naziva Poor Economics. No, samo na prvi pogled, budući da ona ne govori o lošoj ekonomiji već o ekonomiji siromašnih. Autori će ponijeti kući i nagradu u vrijednosti od £30,000. Evo što se kaže o ovoj knjizi u obrazloženju nagrade:

"Kroz pažljivu analizu velikog broja dokaza, a koji uključuju i stotine nasumičnih kontrolnih ispitivanja koje je laboratorij Banerjee i Duflo osmislio, pokazuje se zašto siromašni, usprkos istim željama, sposobnostima  i kvalitetama kao bilo tko drugi, na kraju vode sasvim drugačije živote. Kroz svoj rad Banerjee i Duflo prikazuju neke od najčudnijih osobina siromaštva, i odgovaraju na pitanja poput onog zašto siromašni moraju posuđivati kako bi štedjeli, zašto se često ne cijepe a troše mnogo novca na lijekove koji im ne trebaju, zašto pokreću mnoge poslove a ništa ne sprovode do kraja."

Ako želite odgovore na ta pitanja možete pročitati knjigu Banerjee i Duflo, a možete odgovore pronaći i u 19-stoljetnoj literaturi koja iznenađujuće precizno daje odgovore na ta pitanja, s obzirom da su mehanizmi i pravila igre gotovo nepromijenjeni.

 ****

Dobra vijest za američku književnost. KKK posljednjih je godina u američkoj pop kulturi sve manje naziv za duhove koji s bakljama trčkaraju po američkim južnjačkim močvarama, a sve više se odnosi na Kim, Kourtney and Khloé. Riječ je o sestrama Kardashian, dakako. Tri K su sad dobile pojačanje u njihovoj majci Kris, koja se probija na američko knjižarsko tržište. Mama Kris je objavila knjigu memoara pod nazivom …And All Things Kardashian. Inače, Igor Mandić ima odličan naziv za memoare, koje naziva 'japajakanjem'. Čini se da je to kod mame Kris dobilo sasvim novu dimenziju. Evo malenog djelića knjige:

"Ja sam unikatna kombinacija majke i menadžera. Ja sam ta koja je izmislila riječ Momager i polažem pravo na nju. Ja sam Momager! Provodim osamnaest sati dnevno u kreiranju, njegovanju i žongliranju s nevjerojatno zauzetim životima i karijerama svojih kćeri, vječitim nastupima i pojavljivanjima. Osim toga, imam u rukama i biznis moje šestero djece Kourtney, Kim, Khloé, Kendall, Kylie i Rob, mog muža Brucea Jennera, mog zeta, košarkaša Lamara Odoma, i same sebe. Ja vječno mijenjam kožu, i iz producentice se pretvaram u kreatoricu, ali i zvijezdu naše reality tv serije E!, iz koje smo dosad lansirali tri spin-off hit serije."

Awesome!!!

foto: Serjao Carvalho (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu