Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #7

Large promocija  12
Petak
12.04.2024.

Tjedni nam brzo prolaze, pa i oni književni, tako da je pred nama još jedna književna tura u kojoj škicamo zanimljive događaje. 

U Booksi je po dobrom starom običaju uvijek živo, pogledajte naš kalendar i dođite na koje druženje. Pa krenimo jer ćemo se naputovati!

Ako ste u Dubrovniku ili se zateknete negdje u blizini, još stignete na večerašnji književni razgovor

U sklopu ciklusa Književnost u Lazaretima predstavljaju se Marija Ott Franolić i Anda Bukvić Pažin, a u fokusu je promocija dviju novih knjiga. Velika važnost malih priča pristupačno je napisana popularnoznanstvena knjiga koja govori o čitanju djeci i s djecom, objašnjava kako u današnje digitalno doba djecu motivirati i naučiti ih da uživaju u čitanju te kako im pomoći da obogate svoj vokabular i povećaju koncentraciju, ne samo za čitanje nego i za pamćenje i učenje. Bit će riječi i o Dnevniku spisateljice Virginije Woolf i njezinim dnevničkim zapisima koji su u ovoj knjizi nastajali od 1918. do 1941., dok su i danas nevjerojatno aktualni. Ako ste zainteresirani za problematiku i fenomen čitanja u današnjici, ove dvije autorice će u razgovoru koji moderira Staša Aras sigurno proširiti vaša znanja, ali i osvijetliti problem.

Subotnje prijepodne provodimo uz poeziju!

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavit će se zbirka poezije Neponovljiva Marine Šur Puhlovski s početkom u 10 sati. Uz autoricu, u razgovoru sudjeluju urednica Barbara Baždarić, te recenzenti Marina Katinić i Tin Lemac koji kaže kako "osim filozofijskog, duhovnog i empirijskog tkiva u ovoj knjizi, postoji i nešto mudrosno, nepretenciozno i nenametljivo, ali čitatelju vješto podastrto gradivo." Autorica će i pročitati neke od svojih stihova iz zbirke, a u tome će joj se pridružiti Barbara Baždarić, Marina Katinić, Antonija Vlahović Robert Međurečan.

U nedjelju ćemo kratko odmoriti od književnih događanja, ali samo kako bismo spakirali kofere put Splita i zaplovili do predstavljanja novog romana u ponedjeljak, 15. travnja

Radi se o romanu Jurice Pavičića Žigice i nešto više o njemu moći ćete čuti u Kinoteci Zlatna vrata. Na promociji će s autorom o romanu razgovarati književnica Tanja Mravak i urednica Adriana Piteša. Evo i teasera: Žigice, novi roman Jurice Pavičića – istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva – izvrstan je, potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca.

Kofere nećemo stići ni raspakirati, a već ćemo se naći na uzbudljivom književnom susretu u utorak, 16. travnja

U okviru projekta Žaruljica kulture na Savici upalit će se kulturna žaruljica koja će osvijetliti lik i djelo Kristiana Novaka, književnika čiji je rad u fokusu kulturne javnosti od 2013. godine kada, nakon mladenačkog prvijenca romana Obješeni (2005.), izlazi njegov drugi roman Črna mati zemla. Svoj status vještog i intrigantnog pisca-istraživača te preciznog književnog kirurga, koji svojim romanima izravno zasijeca u bolne društvene teme poput odnosa prema drugačijima, potvrdio je i svojim trećim romanom Ciganin, ali najljepši (2016.). Godine 2023. izlazi mu i četvrti roman Slučaj vlastite pogibelji, u kojem je priču o tragičnoj smrti mladog policijskog službenika osvijetlio iz različitih kutova otvarajući pitanja korupcije, odnosa pojedinca i sustava te kolektivne krivnje. Upravo je o njegovom posljednjem romanu pisala Booksina kritičarka Maja Abadžija, bacite pogled ovdje

U oko nam je upao i ovaj poziv na otvorenje izložbe koja je posvećena počecima ženskog gimnazijskog obrazovanja u Zagrebu i koja se svojim naslovom referira na esej Vlastita soba (1929.) književnice Virginije Woolf. 

Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' i Hrvatski školski muzej tako pozivaju na izložbu Od vlastite učionice do vlastite sobe koja se otvara u utorak, 16. travnja u 19 sati u galeriji „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5. Izložba tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj kroz priču o tri učiteljice: Mariji JambrišakIvani Hirschmann i Nataliji Wickerhauser. Da bi žene mogle imati vlastiti prostor za rad i vlastiti prihod – drugim riječima, biti neovisne – najprije su se morale izboriti za pristup obrazovanju: za vlastitu učionicu. Izložba traje do 11. svibnja, ne propustite!

Malo pomalo, stižemo i do još jednog eventa u petak u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu. 

Ovaj Književni petak bit će posvećen životu i radu iznimnog umjetnika Damira Karakaša. Afirmiran kao književnik, u javnosti je manje poznato da ima i talent za likovno izražavanje, kao i za glazbu, stoga će se u razgovoru dotaknuti tema talenta, odnos razvoja talenta i motivacije za stvaranje, o osjetilima i načinima na koje ih koristimo. Uz navedeno, autor će govoriti i o svojim knjigama i njihovim prijevodima na razne jezike, a osim što ćemo kroz projekciju imati priliku vidjeti Karakaševe crteže, nastojat ćemo ga nagovoriti i da zasvira harmoniku. 

Našem književnom radaru nisu promakle ni najave Zagreb Book Festivala koji slavi svoju desetu godišnjicu, a održat će se od 13. do 17. svibnja. Krovna tema festivala je Frekvencija tišine – donosi li tišina mir ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Stvara li nam ugodu? Ili strahujemo od pitanja koja skriva? Koje su frekvencije tišine? Pitanja su nas zaintrigirala, jedva čekamo vidjeti program!

Opasno nam se približava i treći festival Brdo knjiga koji je zakazan u terminu od 16. do 19. svibnja u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Organizatori također pozivaju i na aktualni program Pristup Brdu knjiga koji je osmišljen kao samostalan kulturni program za sve generacije, spoj raznih umjetnosti s pozivom na posjet planinama i knjižnicama. Sve detalje možete pronaći upravo ovdje

Pristiže nam i Noć knjige koja će se tradicionalno održati 23. travnja, a o najuzbudljivijoj književnoj noći u godini posebno ćemo izvijestiti kako vam ali baš ništa ne bi promaknulo. 

Vidimo se vrlo vrlo brzo, dotad čitamo, razgovaramo, družimo se i punimo kalendare događanjima!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu