Page arrow

Knjige sanjamo u lipnju

Large dole777 sfxxwyuiwmy unsplash

dole777, Unsplash.

Ponedjeljak
17.05.2021.

Nakon nekoliko zbog pandemije neuspjelih pokušaja, pulski festival Sa(n)jam knjige u Istri opet je najavio datume svog održavanja. Novi termin 26. po redu izdanja ove manifestacije zakazan je od 4. do 13. lipnja 2021. godine, i to pod sloganom Di smo?

Središnje mjesto okupljanja te prostor razgovora i predstavljanja autora bit će nadomak Rive. Programi će se odvijati u dvorištu The Shipyard puba, a festivalska knjižara smjestit će se u jednoj od hala bivše tvornice Arena trikotaža.

Slogan festivala poprilično je doslovan - odnosi se na pitanje njegove lokacije, koja je do sada bila austrougarska palača Marine Kasino. ''No to je pitanje, naravno, potaknulo sasvim druga razmišljanja, na koja nemamo tako precizne odgovore. Prije svega gdje smo sad kao književna manifestacija, nakon 27 godina, je li ovo novi početak ili se zavaravamo? Gdje smo kao kultura? Ima li još koja stepenica prema dnu? Gdje smo kao ljudi? U ambisu kojem se ne nazire kraj i kojeg sami produbljujemo ili u prevratu koji će donijeti nešto dobroga? I najvažnije: gdje smo jedni drugima?”, pojasnila je Magdalena Vodopija, direktorica sajma.

Otvorenje festivala zakazano je za petak, 4. lipnja u podne, na arheološkom nalazištu tik uz Gradsku knjižnicu, a fokus je ovog puta na pjesništvu. Organizatori tako najavljuju da će ovogodišnje izdanje preplaviti poezija i glazba: pred publiku dolazi petnaestak vrsnih pjesnikinja i pjesnika predvođenih Petrom Gudeljom, a uz pratnju glazbenika na čelu s jazz trubačem Brankom Strepinom i etno glazbenikom Dariom Marušićem.

Kao i svake godine, održavat će se i program Doručak s autorom koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar, a novost je program pod nazivom Nova lica Pule, u kojem će se predstaviti etablirani autori koji nisu još predstavljali svoje knjige na sajmu, kao i novi autori koji su tek kročili na literarnu scenu. Tako u Pulu po prvi put dolaze, primjerice, Svetislav Basara, Želimir Periš, Ivana Bodrožić, Magdalena Blažević, Tanja Stupar-Trifunović, Ena Katarina Haller te Ivica Đikić.

Novitet je i program u suradnji sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem u kojem će glumci nastupiti u režiji Ivica Buljana izvodeći stihove suvremenih hrvatskih pjesnikinja, a u programu naslova Moj cilj je – horizont predstavit će velikane slavenskog pjesništva.

Sve informacije pratite na linku. Za one kojma je Pula ipak predaleko, programi će se prenositi preko radija i društvenih mreža. Nema, dakle, izlike da se ne svrati na sajam!


Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu