Knjige do krova

Četvrtak
21.06.2012.

Tema ove vijesti ponovno je spaljivanje knjiga, ali ovaj put radi se o posve drugačijem slučaju. Sve se odvija u Saskatoonu, gradiću u kanadskoj regiji Saskatchewan. Tamo je živio susjed Shaune Raycraft, strastveni kolekcionar knjiga čija zbirka se sastojala od 300.000 naslova. Kad je susjed umro, njegova supruga namjeravala je spaliti knjige. Shauna je odlučila spasiti knjige i preuzela je brigu nad njima, s ciljem da knjige podijeli u humanitarne svrhe. Danas, sedam godina kasnije, Shauna želi spaliti ostatak knjiga.

Preuzevši 300.000 knjiga (ili 30 tona knjiga), Shauna je uspjela sortirati i podijeliti tek jednu trećinu knjiga. Nakon sedam godina i 15.000 dolara utrošenih na sortiranje i doniranje knjiga, Shauna je potpuno iscrpljena. Kaže da joj je dosta svega, da planira spaliti preostale knjige i da će se, jednom kad knjiga više ne bude, osjećati kao da joj je palo 60 tona tereta s ramena. Stoga je odlučila pozvati sve volontere da joj pomognu sortirati knjige ili da preuzmu knjige. Rad s volonterima trajat će od prvog do sedmog lipnja, a nakon toga će preostale knjige biti spaljene.

Ukoliko se kojim slučajem nalazite blizu kanadskog gradića, javite se Shauni putem Facebooka na ime Raycraft Book Collection i pomognite. Ukoliko ste kategorički protiv spaljivanja knjiga, samo zamislite da u svojoj kući imate kolekciju od 300.000 knjiga... Zastrašujuće!

izvor: The Star Phoenix
foto: photoholic1

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu