Kazališna predstava o Cromwellu

Četvrtak
24.01.2013.

Povijesni romani Hilary Mantel o Thomasu Cromwellu veliki su hit kod britanske publike i kritike. Mantel je u roku od tri godine dobila dva Bookera za dva romana o Cromwellu (Wolf Hall i Bring Up the Bodies), a uskoro se očekuje i posljednji dio priče o tom lukavom i utjecajnom državniku. Dok se nadamo da bi romani Mantel mogli nekad biti prevedeni i na hrvatski, valja izvijestiti da se priča iz romana seli na kazališne daske. Naime, skupina Royal Shakespeare Company otkupila je prava na Mantelina djela.

Umjetnički direktor RSC-a Gregory Doran izrazio je oduševljenje time što su otkupili prava na "trenutno najvrući književni materijal u zapadnom svijetu" i najavio je da su sklopili dogovor s glumcem 'idealnim' za ulogu Cromwella (ime glumca zasad se drži u tajnosti). Tekst romana adaptirat će Mike Poulton, a predstavu će režirati Jeremy Herrin. Očekuje se da će predstava zaigrati 2014. godine na pozornici londonskog kazališta Swan. "Pozornica Swana može prikazati epsko i može prikazati intimno, a ono što Hilary Mantel radi je postavljanje intimnog u kontekst epskog", objasnio je Doran.

Mantel je izjavila kako vidi kazališnu adaptaciju svojih romana kao 'logičan korak' budući da je uvijek zamišljala svoja djela kao 'ogromnu predstavu'. Dodala je kako je 'krasno' što će RSC adaptirati djela budući da od malena gaji ljubav prema toj kazališnoj skupini.

Osim za kazalište, radnja romana bit će iskorištena i za BBC-evu televizijsku seriju. Scenarij za seriju piše Peter Straughan.

izvor: The Guardian
foto: EG Focus (na slici: pozornica kazališta Swan)

Možda će vas zanimati
Preporuke
01.12.2011.

Začitavanje: 'Wolf Hall'

Hilary Mantel odlična je upravo u dočaravanju prošlih vremena kao da su sad prisutna. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu