Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #1

Large promocija

Kolaž.

Petak
23.02.2024.

Pomalo nam se približavaju dulji dani i slatkasti miris proljeća već je u zraku, što nas je motiviralo na razmišljanje o ozbiljnom planiranju daljnjih aktivnosti. Književnih događanja bit će sve više, a ako išta volimo, to je pomno organiziran i složen raspored koji pršti od književnosti. Uostalom, koji klik na Facebook podsjetnik također ne škodi.

Događanja u Booksi je mnogo, sve ih pronađite na ovom linku, a u nastavku pogledajte što se još književno događa u posljednjem tjednu najkraćeg mjeseca i krenite na književnu turu!

U utorak, 27. veljače, idemo na promociju knjige.

V.B.Z. poziva na promociju romana Četiri lakta unutra autorice Eve Simčić, koja će se održati u utorak s početkom u 19 sati u Kinoteka Baru. Radi se o autoričinom prvijencu koji je priča o stanju mentalne bolesti i ustrajnim pokušajima pronalaženja humora ondje gdje ga je teško očekivati, u istim onim trenucima u kojima nam je najviše potreban. Na promociji će, osim autorice, sudjelovati i književna kritičarka Luiza Bouharaoua te urednik knjige Marko Pogačar.

Sredina tjedna, 28. veljače, rezervirana je za neobičan razgovor na prozoru.

Kako se u stvaranju Klasje Habjan nadopunjavaju ilustracija i grafički dizajn te što je potiče na kreativno izražavanje? Otkud joj fascinacija crno-bijelim tonovima, kako nastaju tekstovi koje sama piše i ilustrira, za razliku od onih koje ostvaruje u suradnji s drugim umjetnicima te što sama čita i što bi drugima preporučila za čitanje? Odgovore na ova pitanja saznajte u Galeriji Prozori, kada će od 18:30 sati o ovim i brojnim drugim temama razgovarati ilustratorica i grafička dizajnerica Klasja Habjan i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Dva zanimljiva događanja u planu su u četvrtak, 29. veljače.

Riječka publika imat će priliku sudjelovati na Noći velikog čitanja u Filodrammatici koja počinje u 20 sati. Književna skupina Ri Lit okupit će devet pisaca koji će dijeliti svoje tekstove. Tea Tulić, Doris Pandžić, Gordana Brkić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Igor Beleš, Davor Mandić te povratnik u redove skupine, Zoran Žmirić, predstavit će vam priče koje možda imate priliku čuti samo jednom.

Malo dalje od Rijeke, na kontinentu, u zagrebačkom klubu Mama osigurano je ukrcavanje na još jedan književni cruising, i to s posebnim gostom. U novom Cruisingu s jednom od najvažnijih TV lica razgovarat će se o pjesmama, tekstu, (ne)izrečenom i depresiji, povodom knjige Depra koja već neko vrijeme oduzima (medijski i ini) dah. U goste Srđanu Sandiću dolazi Aleksandar Stanković.

Završit ćemo tjedan jednim književnim razgovorom i zakoraknuti u prvi dan ožujka u Dubrovniku. 

Pjesnikinja Jelena Žugić predstavit će se u okviru rezidencije za pisce na Mljetu "Odisejevo utočište" i programa "Književnost u Lazaretima". Razgovor s Ivanom Sršenom započet će u 19 sati na adresi Art Radionice Lazareti, a autorica će opisati svoj boravak na Mljetu tijekom rezidencije i čitati iz novog ciklusa mljetskih pjesama.

I naravno, ne moramo posebno napominjati, želimo vam da tijekom tjedna pronađete barem mrvicu vremena i svaki dan provodite uz pouzdano dobro društvo – knjigu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu