Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Izložba Dubravke Ugrešić

Large untitled design  35

Foto: Shevaun Williams.

Srijeda
24.02.2021.

U četvrtak, 25. veljače 2021. u 19 sati u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u sklopu programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, bit će otvorena izložba Crvena škola proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić, kojom se autorica predstavlja u jednom drugom žanru.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. godine u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je, prema godini izdanja, lako mogla biti i njezina te su pred književnicom najednom iskrsnula dva svijeta — davni, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom tekstova i vizualnih radova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u popratnom katalogu.

1-2
Foto: Rijeka 2020

U najavi izložbe Petar Milat iz Multimedijalnog instituta, koji zajedno s riječkim Drugim morem organizira izložbu, rekao je kako je ovo jedna vrlo intimna izložba Dubravke Ugrešić kroz koju se provlače dvije teme:

''Jedna od njih je obrazovanje i to je zapravo prikaz kako jedna intelektualka iz današnje perspektive gleda na svoje odrastanje i obrazovanje u doba socijalizma. Ona sama kaže kako je, bez obzira na sve loše strane realnog socijalizma, u tom svom periodu odrastanja naučila da se o budućnosti treba promišljati kao o nečemu zajedničkom, da budućnost kao takva nije privatizirana ili individualistička. S druge strane kroz temu crvenog i kroz crvenu petokraku na dosta suptilan način reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je preplavljen znakovima nacizma i fašizma i kako s obzirom na to valja razmišljati kako demistificirati taj javni prostor.''

1-3
Foto: Davor Konjikušić

Izložba, na koju je ulaz besplatan i koja se organizira uz poštivanje svih epidemioloških mjera, moći će se besplatno razgledati do 26. ožujka 2021. u radno vrijeme Galerije: od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati.


Izvor: Rijeka 2020

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu