Izdavačke zavrzlame

Ponedjeljak
23.04.2012.

Postoji niz razloga zbog kojih treba obratiti pozornost na američku autoricu Helen DeWitt: osim što je autorica hvaljenog romana Posljednji samuraj (koji nema nikakve veze s filmom u kojem glumi Tom Cruise), valja reći kako su na njen autorski stil utjecali filmovi Mela Brooksa, Charlieja Kaufmana i Terryja Gilliama, te strani jezici i statistika. O svemu tome DeWitt govori na bookforumu, a iz intervjua izdvajamo zasebnu priču o peripetijama prilikom objavljivanja njenog prvog romana, spomenutog Posljednjeg samuraja.

Napisavši taj roman, DeWitt dugo nije mogla pronaći izdavača zbog neobičnog zapleta i tehničkih problema u tiskanju knjige. Naime, roman sadrži citate na grčkom, japanskom i nordijskom jeziku koji su napisani na različitim pismima što predstavlja problem pri tiskanju. Izdavači su jasno dali DeWitt do znanja da bi trebala biti renomirana autorica kako bi mogla objaviti takvo što. Obeshrabrena reakcijama, DeWitt se bacila na pisanje drugog romana Munje koji je bio posve drugačiji od prvog romana.
Međutim, pukim slučajem, izdavač Miramax se dočepao romana Posljednji samuraj, objavio ga i roman je postao ogroman hit. Tad su problemi tek počeli. Osim što je Miramax zabrljao tehničku stranu objavljivanja romana (pa je dobar dio knjige greškom izmijenjen), popularnost romana pokazala se kao kamen oko vrata za daljnju autoričinu karijeru. Naime, nijedan izdavač nije htio objaviti njen drugi roman Munje jer je bio potpuno drugačiji od prvog romana! DeWitt tako nije uspjela objaviti roman Munje sve do 2011. godine, čak 11 godina nakon objavljivanja debitantskog romana.

Zbog silnih problema s izdavačima, DeWitt je odlučila većinu svojih djela u budućnosti objavljivati putem bloga i Interneta. Posve razumljivo!
izvor: Bookforum
foto: Camilla Hoel

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu