Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

ISBN, neopjevani književni pomoćnik

Large 3100252985 e8c118485a c

Foto: Hans Dinkelberg, Flickr.

Četvrtak
10.11.2022.

Iako su brojevi nekada zastrašujući i mogu nas zbunjivati, jer ipak su naš svijet riječi, ne možemo im u potpunosti uzmaći. Oni su važni za književnost, a to će potvrditi sve redom slavni matematičari koji su marljivo pisali, poput Pitagore, Einsteina ili Profesora Moriartyja.

Hrvatski ured za ISBN na današnji dan slavi 30. godišnjicu postojanja i pomislili smo kako je to prilika da se prisjetimo važnosti ISBN-a, te kratice koja se nalazi na poleđini naslovnog lista i na donjem dijelu vanjskih korica (i na ovitku i zaštitnoj kutiji, ako je to slučaj) koja uvodi red u svijet knjiga i praktičan je alat za knjižničare i izdavače. 

ISBN (International Standard Book Number = Međunarodni standardni knjižni broj) olakšava život u snalaženju u knjižicama i jedinstveni je identifikator knjiga i drugih omeđenih publikacija, bez obzira na medij na kojem se objavljuju. Razlikujemo ga od ISSN-a, tj. International Standard Serial Number, a koji se dodjeljuje publikacijama koje izlaze periodično kao što su časopisi, godišnjaci, neki zbornici skupova i sl.

Obično ga dodjeljuje ISBN ured u pojedinoj zemlji, u Hrvatskoj se on nalazi u sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Dobivaju ga tiskane knjige, knjige na drugim medijima (CD-ROM, DVD, mreža, mikrooblik itd.), publikacije na Brailleovu pismu, zvučne knjige, zemljovidi namijenjeni prodaji, obrazovni filmovi, videozapisi i programska podrška, publikacije na više različitih medija u kojima prevladava tekst.

Ono što je možda manje poznato su brojevi unutar ISBN-a i svatko od njih ima svoju važnu zadaću. Nekada ih je bilo deset, a danas ćete na poleđini knjige zateći njih trinaest. Može ih se podijeliti u grupe po tri broja: prva tri označuju prefiks sustava ISBN-a, zatim iduća tri jezik na kojemu je knjiga pisana, odnosno međunarodnu oznaku zemlje, pa slijede oznaka nakladnika i publikacije te kontrolni broj (koji je jedini jednoznamenkasti broj). 

Osim što nam pomaže identificirati različite knjige, važno je znati da ovaj kod nije povezan s određenom knjigom, već sa svakim njezinim određenim izdanjem. Dakle, ovisno o izdanju knjige, ISBN će biti drugačiji, čak i ako je knjiga ista. Oni koji razmišljaju o opciji samostalnog objavljivanja knjige, savjetujemo da se raspitate o mogućnostima dobivanja ISBN-a jer on ipak pridonosi profesionalnijem izgledu vaše buduće knjige. No isto tako se možete odlučiti zaobići ga, ovisno o vašim planovima, hoćete li knjigu objavljivati u maloj nakladi, za specifično tržište ili ih distribuirati besplatno.

ISBN, hvala ti što nam pomogneš da pronađemo svoje omiljene junake i likove, što nas usmjeravaš kroz sve te čudne i čudesne književne svjetove i što se u gubimo u njima s užitkom. Sve informacije o ovom neopjevanom književnom pomoćniku možete pronaći na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Anja Tomljenović

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu