Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.
Close
Page arrow

Hajmo na Festival svjetske književnosti!

Large fsk 2020. plakat
Petak
28.08.2020.


Sve je nekako krivo ove godine, ali srećom, Festival svjetske književnosti se ne da. Ažurirajte kalendar - od 6. do 12. rujna osmo po redu izdanje festivala dovodi u Hrvatsku najbolje od suvremene svjetske književnosti. A i vizuali su mu uvijek slatki.

S obzirom na okolnosti, festivalski program bit će prilagođen te će se održati na nekoliko načina. Neke programe moći ćemo gledati na Trećem programu HRT-a, neke preko web platformi, a nekima ćemo moći fizički prisustvovati.  Ove godine, što iz vlastitog doma, što uživo, gostuje šezdesetak autora iz dvanaest zemalja. 

A evo što i koga ćemo moći pratiti.

Već će i najavna HRT-ova emisija 5. rujna biti hit. O temama distopije i apokalipse u književnosti razgovarat će Ivana Rogar i Ludwig Bauer, o suvremenoj laži Vid Barić, a predstavu Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu izvest će Ozren Grabarić i Matej Meštrović. Svečano otvaranje Festivala prenosit će se uživo sa Sunčane strane Prisavlja, a u emisiji će gostovati izraelski kratkopričaš Etgar Keret, programski direktori hrvatskih književnih festivala Magdalena Vodopija, Roman Simić i Seid Serdarević, te autori Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović.

Na tribini Razotkrivanje gostovat će jedan od stalnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost David Grossman (podsjetite se o čemu je govorio u Booksi), a razgovarat će o romanu Kad je Nina znala inspiriranom životom Eve Panić. S nagrađivanom talijanskom autoricom Francescom Melandri o romanu Prava krv razgovarat će prevoditeljica Ana Badurina, a s Javierom Cercasom razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek. Ta tri Razotkrivanja možete gledati na TV programu, a Etgar Keret o svojim će novim pričama razgovarati s Romanom Simićem u Knjižari Fraktura. Taj i druge događaje iz Knjižare Fraktura moći ćete gledati uživo putem Frakturinih platformi.

U programu Dvostruki portret spajaju se inozemni i domaći autori koji se negdje dodiruju – temom, stilom, idejom. Ove godine spojit će se danska spisateljica, finalistica za nagradu Man Booker International Dorthe Nors i esejistica, prozaistica i feministica Asja Bakić, s kojima će razgovarati Dunja Kučinac. Korana Serdarević o odrastanju u doba tranzicije razgovarat će s rumunjskim piscem i književnim urednikom Bogdan-Alexandruom Stănescuom i s piscem i urednikom Andrijom Škarom. O potrebi za smirenošću i istinskim poslom koji ispunjava i povezuje s iskonskim Morana Zibar razgovarat će s Oleom Thorstenenom, norveškim stolarom koji je postao svjetska književna senzacija, i Milanom Majerović-Stilinovićem, koji se pak našao na planini. O stvarima koje proganjaju i uzmemiruju s dobitnikom Europske nagrade za književnost, nizozemskim piscem Jamalom Ouariachijem i književnicom Magdalenom Blažević razgovarat će Antonela Marušić.

U programu Pisac i njegov čitatelj Kruno Lokotar razgovarat će s dva Marka, Markom Tomašem i Markom Gregurom, a Seid Serdarević razgovarat će sa Semezdinom Mehmedinovićem i Đurđicom Čilić.

Ovogodišnje Književne matineje održat će se na livadi Hrvatske radiotelevizije, tako da su to i matineje i piknici. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s Mihaelom Gašpar o njezinim romanima i temama koje ju opsjedaju, učenici X. gimnazije Ivan Supek pokušat će vidjeti i čuti kako piše Ivica Prtenjača, dok će VII. gimnazija razgovarati o flash pričama i detaljima koje lovi mobitelom s Antom Zlatkom Stolicom.

Sünje Lewejohann, Lara Mitraković i Olja Savičević Ivančević pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. Njihove pjesme čut ćemo uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.

O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnosti, slušat ćemo na nekoliko okruglih stolova. O tome je li Europa nedovršena unija Igor Štiks razgovarat će s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevićem, a o svijetu nakon pandemije s Dejanom Jovićem, Semezdinom Mehmedinovićem i Renatom Salecl, dok će o ulozi i važnosti književnosti Bruno Kragić razgovarati s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom.

U emisiji Poezija u gradu, koju je osmislila Romana Perečinec, sudjelovat će Alen Brlek, Ana Brnardić, Denis Ćosić, Branko Čegec, Monika Herceg, Marija Skočibušić i Andriana Škunca, a u drugoj, koja propituje suvremenu prozu, s Andrijom Škarom razgovarat će Vid Barić, Luiza Bouharaoua, Iva Gjurkin, Marko Gregur, Ivana Rogar i Korana Serdarević.

I likovna umjetnost za kraj. Kao i svake godine moći ćemo pogledati izložbe inspirirane književnim djelima. Ona u Galeriji Canvas okuplja suvremene i eminentne likovne umjetnike, a ona u Galeriji Šira pokazat će radove studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji su pod mentorstvom svojih profesora motive za svoje radove našli u književnosti.

Etogac! Detaljan program uskoro će biti na webu, pa zauzmite mjesto pred televizorom, ili navucite masku i prošećite do Frakture, Hrvatskog Glazbenog zavoda ili Prisavlja! 


Izvor i foto: Festival svjetske književnosti

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu