Green Lantern kao musliman

Četvrtak
06.09.2012.

Tipični superheroj obično je veliki, zgodni, heteroseksualni, bijeli Amerikanac (ako zanemarimo tračeve o romantičnom odnosu Batmana i Robina). Izdavač DC Comics odlučio je kroz lik Green Lanterna stvoriti stripove koji odudaraju od te matrice.

Nakon što je prošle godine objavljen strip o homoseksualnom Green Lanternu, ove godine dolazi nam epizoda o muslimanskom Green Lanternu. Stari Green Lantern bio je Hal Jordan, bijelac i ženskaroš. Novi Green Lantern je Simon Baz, Amerikanac arapskog podrijetla, pripadnik muslimanske zajednice i član intergalaktičke policije. Radnja o Simonu Bazu smještena je u New York nakon terorističkog napada 11.9. 2001. godine. Novi Green Lantern tako bi trebao prikazati muslimanskog Amerikanca koji se bori za 'dobre' dečke. Radi li se o promociji raznolikosti ili o patronizirajućem američkom pogledu na Arape? Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko epizoda u kojima će iza maske Green Lanterna biti Simon Baz.

izvor: B92
foto: Cayusa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu